25 Aralık 2012 Salı

İran-Şemdinli arası kaçakçılık boru hattı

Kaçakçıların İran sınırından Şemdinli’ye kadar 3 kilometrelik boru hattı döşeyip akaryakıt getirdiği ortaya çıktı. Hat iki yıldır kullanılıyor.

Hakkâri Jandarma Komutanlığı’na, Şemdinli Çatalca köyü kırsalındaki Nikse Yaylası’nda kaçakçıların 3 kilometrelik boru hattı döşeyip, akaryakıt kacakçılığı yaptığı ihbarı geldi. Jandarmanın haber vermesiyle Hakkâri Emniyeti harekete geçti. Operasyona polis ve jandarmanın yanı sıra özel harekât birlikleri de katıldı. Zırhlı Kirpi adı verilen araçlarla bölgeye giden güvenlik güçleri İran sınırında başlayıp yerin altından ve üstünden 3 kilometre ilerleyen hattın Çatalca köyü kırsalındaki Nikse Yaylası’nda bittiğini belirledi. Kaçakçılar Nikse Yaylası’ndaki boru hattının ucuna küçük bir rafineri de kurmuştu. Her biri 5 bin litrelik 5 tank dolum tesisi gibi çalıştırılmıştı. Dolum tesisinin hemen arkasına kaçakçıların konaklaması için 2 odalı baraka da yapılmıştı.

Katır devri bitti

Bilinen yöntemde kaçakçılar katırlarla sınırı aşarak İran’da bulunan köylere gidiyor. 70 litrelik bidonlarla litresi 40 kuruştan kaçak akaryakıtları alıp Türkiye’ye geriye dönüyor. Getirilen akaryakıtlar litresi 2 TL’den piyasaya sürülüyor. Araştırmalara göre Türkiye’de yılda yaklaşık 4,5 milyon ton akaryakıt kaçakçılığı yapılıyor. İstatistiklere göre bu rakamın 500 bin tonu İran’dan geliyor.

PKK’ya vergi geliri

Kaçak boru hattının PKK’nın önemli gelir kalemlerinden olduğuna dikkat çekildi. Boru hattının yaklaşık 2 yıldır kullanıldığı ve yaklaşık 5 milyon liralık akaryakıt kaçakçılığının gerçekleştirildiği tespit edildi. Kaçakçılardan yüzde 25 oranında vergi adı altında para alan PKK’nın, bu şekilde 2 yılda 1,5 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi.

Kaynak: Sabah Gazetesi – 10.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder