25 Aralık 2012 Salı

İran’lı şaşkın ajanlar

Pahalı diye “cep telefonu kullanmadık” diyen ajanlara Hakim, “Koca şirket size GPS ve kamera aldı da telefon mu alamadı” dedi.

Iğdır’da yakalanan İranlı ajanların ‘Turistiz, asansörcüyüz’ şeklindeki savunmaları hakimi bile güldürdü.

Madem turistsiniz. . . 

MİT ve Emniyet binalarının fotoğraflarını çekerken yakalanınca ‘biz turistiz’ diyen ajanlara Mahkeme Başkanı, “Doğubayazıt’taki İshak Paşa Sarayı’nı niye fotoğraflamadınız” diye sordu.

Asansör olur mu?

Ajanların “Asansör işi yapıyoruz” savunmasına Mahkeme Başkanı, “Fotoğrafını çektiğiniz binalar 1-2 katlı binalar. O binalara asansör mü olurmuş” karşılığını verdi.

İran Ajanlarından güldüren savunma 

MİT, vilayet ve emniyet müdürlüğü binalarının fotoğraflarını çekerken yakalanan İranlı ajanların savunmasını mahkeme başkanı çökertti. Başkan, fotoğrafları ‘Asansör şirketi için çektik’ diyen sanıklara “Iğdır’da evler 1-2 katlı” karşılığını verdi. Ardından şu soruyu yöneltti: İshakpaşa Sarayı’nın niye fotoğrafını çekmediniz?

Iğdır’da MİT, vilayet, emniyet müdürlüğü gibi binaların fotoğraflarını çekerken yakalanan ve ülkeleri adına casusluk yapmakla suçlanan 2 İranlı’nın yargılandığı davada ilginç diyaloglar yaşandı. Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, İranlı sanıklara, “Doğubayazıt’ta İshakpaşa Sarayı’nı gezmediniz mi? Niye sarayın fotoğraflarını çekmediniz” diye sordu. Asansör şirketi kuracakları iddiasına “Burada evler 1-2 katlı” karşılığını verirken telefonlarının olmamasına yönelik açıklamalarını da “Bu nasıl şirket GPS cihazı veriyor, telefon vermiyor” sözleriyle boşa düşürdü.

Hiç mi dizi izlemediniz? 

Erzurum 4′üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar iranlı Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek, Shahrarn Zargham Khoei ile Kamil Araş, Timur Ağrı, Bilal Tanrıkulu ve tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Duruşmaya katılanların mahkeme heyetinin salona girişi sırasında ayağa kalkmaması üzerine Başkan Kahya müdahale etti. Kahya, “Ayağa kalkın. Haydi duruşmaya katılmadınız, hiç mi dizi izlemediniz” diye uyan yapması üzerine sanıklar ve yalanlan ayağa kalktı.

‘143 fotoğraf çektik’

‘Casusluk ve devletin gizli kalması gereken bilgilerini para karşılığı sızdırmak’ suçlamalarıyla haklarında 20′şer yıl hapis cezası istenen sanıklar suçlamaları kabul etmedi. Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek ile Shahram Zargham Khoei ülkelerinde asansör şirketinde çalıştıklarını, Türkiye’ye asansör şirketi kurmak üzere geldiklerini söyledi. Iğdır’da 143 fotoğraf çektiklerini belirten İranlı sanıklar, ülkelerindeki binalarla bunları karşılaştıracaklarını ileri sürdü. Ardından İranlı Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek ile mahkeme başkanı arasında şu ilginç diyalog yaşandı:

Koordinatları neden kaydettiniz? 

Mahkeme başkanı: GPS cihazının ne işi vardı? Koordinatları neden kaydettiniz?

İranlı sanık: Şirketimiz istedi. Sadece geliş-gidiş istikametlerini kaydettik.

Mahkeme başkanı: Yolun belirlenmesi için bu cihaza gerek yok. Google’da hepsi var. Niye uğraşıyorsun? Burada çektiğiniz binalar çoğu bir katlı. 1-2 katlı binaya niye asansör yaptırılsın?

İranlı sanık: İran’da 1-2 katlı belediye binası olmaz hep 4-5 katlıdır. Onlarla kıyaslamak için.

Mahkeme başkanı: Doğubayazıt’ta İshakpaşa Sarayı’nı gezmediniz mi? Niye sarayın fotoğraflarını çekmediniz.

iranlı sanık: Geç olmuştu gidemedik.

Mahkeme başkanı: Telefon neden getirmediniz yanınızda?

İranlı sanık: Burada bir ‘Alo’ deyince 50 lira gidiyor, bu yüzden.

Mahkeme başkanı: Bu nasıl koca şirket gözünü seveyim? Yanına kamera, GPS cihazı vermiş. Ama dünyayla irtibat kurabileceğin bir telefon vermemiş.

Tutuklu korucu: Hep yalan söyledim Emekli köy korucusu tutuklu sanık Timur Ağrı, savunmasında ajanlarının Iğdır’daki kontrol noktalarını ve komutanların isimlerini sorduğunu anlattı.

Ağrı, “Beni sıkıştırdıklarında hep yalan söyledim. Benim verdiğim bilgilerin hiçbir doğru değil. Hiçbir zaman milletime, devletime, bayrağıma ihanet etmedim. Benim köyümde PKK’lılar 6 öğretmeni kaçırdı. Kardeşlerim çıplak ayakla koştular öğretmenleri kurtardılar. Cumhurbaşkanı bile takdir etti. Köyümden hiç kimse PKK’ya KCK’ya karışmamış” dedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Bilal Tanrıkulu ile Kamil Aras’ı tahliye ederken 2 İranlı ile Timur Ağrı’nın tutukluğunun devamına karar verdi.

Kaynak: Bugün Gazetesi – 30.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder