3 Ekim 2012 Çarşamba

Davutoğlu ile Mesud Barzani görüştü

Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ile IKB Başkanı Mesud Barzani’nin 01 Ağustos 2012’de Erbil’de, başta Suriye olmak üzere bölgesel konularda kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdi.

İkili, İlişkilerin seyrinden duydukları memnuniyeti ve ekonomik kalkınma ile enerji başta olmak üzere ilişkileri her alanda daha da geliştirmek hususunda mutabık kaldıkları belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Barzani arasında yapılan görüşmeye ilişkin yapılan ortak basın açıklamasında, Suriye’de hızlı bir barışçıl siyasi dönüşüme ilişkin kararlılık vurgusu yapılarak, Suriye’nin geleceğinin sadece Suriye halkının özgür iradesi tarafından tayin edilmesi gerektiğini yineledi. Bölgede barış ve istikrar adına istişarelerini ve işbirliğini sürdürme konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Suriye’deki durumun vahametine vurgu yapılan ortak bildiride şu görüşlere yer verilmiştir.

İkilinin yaptığı görüşmede Suriye’de yaşananlara işaret edildi. Ortak bildiride “Suriye halkı acı çekmeye devam etmektedir. Can kaybı ve tahribat daha önce görülmemiş düzeylere erişmiş bulunmaktadır.” denildi.

Görüşmede, Suriye rejiminin eylemlerinin ve ülkede etnik ve mezhepsel çatışmayı alevlendiren politikalarının durumu daha da kötüleştireceğinin altını çizildi. Suriye’deki gelişmeler aynı zamanda bölgesel güvenlik ve istikrara da tehdit oluşturduğu  vurgulandı.

Yetkililer Suriye’deki istikrarsızlık ve kaostan duydukları derin endişeyi dile getirdi. Ayrıca, ortaya çıkan güç boşluğunun herhangi bir şiddet odaklı grup veya örgüt tarafından istismar edilmesine yönelik her türlü teşebbüsün ortak bir tehdit olarak nitelendirileceğini ve böyle bir tehdidin müştereken engellenmesi gerektiğini vurgulandı. Yeni Suriye’nin her türlü terörist ve aşırıcı grup veya örgütten arındırılması gerektiğinin de altı çizildi.

01.08.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder