3 Ekim 2012 Çarşamba

Davutoğlu'nun Kerkük ziyaretine Irak'tan küstah tepki

K. Irak’ta Barzani ile görüşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dün Kerkük’e sürpriz bir çıkarma yaptı, “75 yıl sonra gelen ilk Türk Dışişleri Bakanı’yım” dedi. Irak ise “Tehlikeli sonuçlar doğurabilir” diyerek ziyarete sert tepki gösterdi.

“Bir gece ansızın gelebilirim demiştim, sabah geldim.” 

Bakan Davutoğlu Kerkük Valisi Necmettin Kerim’i ziyaret etti. Daha sonra Irak Türkmen Cephesi’ne giden Davutoğlu, “Bugün hayatımın en önemli günlerinden biri. Rüyamda, hayalimde ol güzel Kerkük’ümüze kavuştum. 36 yıl sonra da ilk defa Türk bir devlet adamı Kerkük’ü ziyaret ediyor. Bir daha bu kadar uzun süre beklemeyeceksiniz. ‘Bir gece ansızın gelebilirim’ demiştim, bu sabah geldim” dedi.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani’yle Erbil’de Suriye’nin kuzeyindeki PKK yapılanmasının önüne geçmek için önceki gün kritik bir görüşme yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Kerkük’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Davutoğlu, sabah saatlerinde gerçekleşen Kerkük çıkarması kapsamında Vali Necmettin Kerim’i ziyaret etti. Davutoğlu, burada basın mensuplarını Türkçe ve Arapça’nın yanı sıra Kürtçe “Roj baş” yani “Merhaba” diyerek karşıladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Kerkük Valisi Kerim öğle namazını, yoğun güvenlik önlemleri altında Kerkük Camii’nde kıldı. Daha sonra Irak Türkmen Cephesi’ne giden Davutoğlu, “Sizleri unutmadık” mesajı verdi. Davutoğlu, “Kerkük Türk’tür, Türk kalacak. Kerkük Türkmensiz olmaz” sloganları ve çiçeklerle karşılandı.

Irak’tan küstah tepki: ‘Tutuklama hakkımız var’ 

Irak Dışişleri Bakanlığı ise Bakan Davutoğlu’nun Kerkük ziyaretine sert tepki gösterdi. Irak Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinde yayınlanan açıklamada “Diplomatik ve resmi olmayan ziyaret hakkında Bakanlık’ın bilgisi ve onayı yoktur. Hiçbir ülkenin bağımsızlığı hafife alınamaz. Bu ziyaret, uluslararası ilişkilerdeki en basit kurallara bile uymamaktadır” denildi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin basın danışmanı ise söz konusu ziyaretin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtirken, Milletvekili Abdulhadi el Hasan “Davutoğlu’nu tutuklama hakkımız var” dedi.

Kaynak: Haber Türk-03.08.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder