3 Ekim 2012 Çarşamba

Şebbiha'nın merkezine baskın

Muhalifler Halep’te Şebbiha denilen rejim milislerine ait istihbarat merkezini kanlı bir baskınla ele geçirdi. 

Derin örgüt Şebbiha

Şebbiha rejim adına hukuksuz işler yapan ve bunun hesabını hiç vermeyen bir örgütlenme olarak tanınıyor. Hafız Esad döneminden beri faaliyet gösteriyor.

Şebbiha milisleri

Şebbiha’nın sözcük anlamı, hayalet ve hortlak. Arapça’da çokça suç işleyen anlamında kullanılıyor. Suriye’de halk arasında kullanılan anlamıyla Şebbihalar; hukuksuz işler yapan ama güvenlik güçleri ve devlet içerisindeki güçlü bağlantıları nedeniyle yaptıklarının hesabını vermeyen kişiler.

İddiaya göre, Hafız Esed döneminde de aktif olan Şebbiha, Suriye’de gösterilerin başlamasıyla birlikte muhaliflere yönelik operasyonlarda, onlara doğrudan ateş açan sivil, paramiliter eçeteler olarak ön plana çıkıyor. Kendilerine çok hızlı ve görünmeden suç işledikleri için bu adın verildiği de söyleniyor.

Hafız Esed’in dayısının oğlu Nemir Esed tarafından örgütlendiği söylenen Şebbiha’dan 1975’te Suriye ordusunun Lübnan’a girmesiyle birlikte Hafız Esed’in abisi Malik Esed tarafından ilk defa açıkça bahsedilmeye başlanmış, 1982’de ise Rıfat Esed tarafından Şebbiha ilk defa ayaklanmalara karşı kullanılmıştır. Hafız Esed ise Şebbiha güçlerinden özellikle Lübnan ve Suriye’deki siyasi hasımları tasfiye etmek için yararlanmıştır. Sayıları 9 ila 10 bini bulduğu öne sürülüyor.

Keskin nişancıların korumasında 

Meeskin bölgesindeyiz. Özgür Suriye Ordusu askerleri Hanano ve Salhin karakolları ile Şebbiha milislerine ait Zeyno Berri İstihbarat Merkezi’ne eşzamanlı saldırı hazırlığında. Operasyon sabahın ilk ışıklarıyla başladı. Helikopter ve keskin nişancıların koruduğu Zeyno Berri’nin duvarında RPG’yle delikler açan muhalifler el bombaları ve tüfeklerle içeri sızdı.

Yakalananlar kurşuna dizildi 

Bomba ve silah sesleri altında dehşet verici anlar yaşadık. 3 operasyonda 41 kişi öldü, 17 asker esir alındı. Sağ yakalananlar arasında istihbarat merkezine adını veren ve Şebbiha milislerin lideri Zeyno Berri de var. Güçlü dönemlerinde bölgeye korku salan Berri’yi halk linç etmek istedi. Ancak buna izin vermeyen muhalifler bölgeden uzaklaştırdıkları esirleri jet hızıyla kurşuna dizdi.

Esad yine banttan konuştu

Suriye Devlet Başkanı Esad halkının kendi kaderini belirleyecek bir savaşla karşı karşıya olduğunu belirterek “Suriye Ordusu teröristlerle yaptığı kahramanca mücadelesinde kararlıdır” dedi. Ancak Esad’ın bu konuşmasını da ekrana çıkmak yerine yazılı olarak yapması şüpheleri artırdı. Şam’daki istihbarat binasına yönelik saldırının ardından Esad hiç ortaya çıkmadı.

Kaynak: Milliyet-02.08.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder