18 Ekim 2012 Perşembe

Halkını katleden Esed’e bir darbe de İİT’den

Halkını katleden zalim Esed, hen gün yalnızlaşıyor. Mekke’de toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı, yapılan tüm girişimlere rağmen ülkesindeki şiddete son vermeyen Suriye’nin üyeliğini askıya aldı. İİT Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu, “Suriye’nin bundan sonra Teşkilat içinde adım atması imkansız” dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) Mekke’deki 4. Olağanüstü Zirve’si sona erdi. Zirvede, Suriye’nin üyeliği askıya alındı. İİT Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu, “Suriye’nin bundan sonra Teşkilat içinde adım atması imkansız” dedi.

Mekke’de Kral Abdullah’ın Safa Sarayı’nda önceki gün başlayan ve dün sabaha karşı sonuçlanan zirvede, Suriye’nin üyeliğinin askıya alınmasına karar verildi, Genel Sekreter İhsanoğlu, bir açıklama yaparak, “Suriye’nin bundan sona Teşkilat içinde adım atması imkansız” dedi.

Zirveye İslam ülkelerinden devlet başkanları, başbakanlar, bakanlar düzeyinde katılım gerçekleşirken, kapanış bildirisinde Suriye’nin üyeliğinin resmen askıya alındığı ifadesi yer aldı. İİT tarihinde, üyeliği askıya alınma kararı geçmişte sadece Mısır ve Afganistan için verilmişti.

Genel Sekreter İhsanoğlu zirve sonrası gazetecilere yaptığı açıklamalarda; toplantının çok canlı bir şekilde geçtiğini, Suriye hakkındaki karara “İran’ın sadece itiraz ettiğini ancak daha ciddi bir direniş göstermediğini” söyledi. İhsanoğlu, Suriye’nin bundan sonraki hiçbir İİT toplantısına katılamayacağını ve Birleşmiş Milletler’den sonra dünyanın en çok üye devlete sahip teşkilatı olan İİT’de söz sahibi olma şansını kaçırdığını ifade etti. Suriye yönetiminin, tüm barış girişimlerine rağmen kapılarını kapatmayı tercih ettiğini kaydeden İhsanoğlu, buna rağmen Suriye’de akan kanın durdurulması için çalışmaların süreceğini söyledi.

Genel Sekreter, İİT zirvesinde Suriye’nin yanısıra Myanmar’daki gelişmelerin de geniş biçimde ele alındığını bildirirken, Filistin, Kudüs, Mali gibi ülkelerin sorunlarının da masaya yatırıldığını ifade etti. İhsanoğlu, Myanmar’a İİT tarafından gönderilen heyetin çalışma raporlarının incelenmesinden sonra, Myanmar Cumhurbaşkanı Thein Sein’in olayların yerinde incelenmesi için gönderdiği davetin de değerlendirileceğini bildirdi. Öte yandan Azerbaycan, İslam İşbirliği Teşkilatının (ÜT) Suriye ile ilgili aldığı kararı desteklediğini bildirdi.

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi-17.08.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder