12 Ekim 2012 Cuma

Davutoğlu İran’a sert çıktı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son dönemlerde İran’da bazı yetkililerin yaptığı açıklamaların zarar verici olduğunu belirterek, Türkiye ve İran gibi köklü iki devlet geleneğine sahip ülkelerin yetkililerinin açıklama yaparken bir çok kere düşünmesi gerektiğinin altını çizdi. Suriye’de dökülen kanın sorumlusunun birinci derecede Suriye yönetimi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Bu konuda sorumluluğu başka yerde aramanın bir anlamı yoktur” dedi. Davutoğlu, “İran’dan Suriye’de Ramazan ayında akan Müslüman kanını da göz önüne alarak açık ve net bir tutum takınmasını beklemek bizim hakkımızdır” uyarısını yaptı.

Bakan Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte Myanmar’a hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı basın toplantısında, Myanmar’da yaşanan yoğun gerilimler çatışmalar konusunda uluslararası topluma ulaşan bilgilerin çok çelişkili olduğunu belirterek, “Öncelikle şu anda bizim oradaki hedefimiz bütün bu olayların arka planındaki sebepleri incelemekten daha çok bir an önce oradaki insanlara bu yardımların ulaşmasını temin etmek” dedi.

Davutoğlu, bölge ülkeleriyle ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile de yakın temaslarda bulunduklarını ifade ederek, “Buraya insani yardım ulaştırmak için her türlü çabayı göstermeye kararlıyız” görüşünü dile getirdi.

İranlı yetkililerin açıklamaları zarar verici

İran ile yaşanan son gelişmelere ilişkin bir soruya ise Bakan, Türkiye’nin Suriye konusunda da bölgedeki gelişmeler konusunda da tutumu ve ilkelerinin açık olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye-İran ilişkileri köklü tarihi ilişkilerdir. Ancak son dönemlerde İran’da bazı yetkililerin yaptığı açıklamalar sadece Türkiye-İran ilişkilerine değil köklü ilişkilere değil İran’ın uluslararası alanda yürüttüğü diplomasi açısından da zarar verici açıklamalardır” yanıtını verdi.

Davutoğlu, resmi görevdeyken İranlı yetkililerden gelen açıklamaların kabul edilemez olduğunun altını çizerek, “Görüş ayrılıklarımız olabilir her ülke arasında görüş ayrılığı olur. Ama her şeyden önce Türkiye ve İran gibi köklü iki devlet geleneğine sahip ülkelerin yetkililerinin açıklama yaparken bir çok kere düşünmeleri bu açıklamaları ciddi bir süzgeçten geçirmeleri gerekir. Bu konu açık bir şekilde Sayın Salihi’ye dostane bir şekilde kendisine açıklandı” dedi.

“Dökülen Müslüman kanının sorumluluğu Suriye yönetiminde”

Suriye konusunda da Türkiye’nin tutumunun açık olduğunu ve Türkiye ile İran arasında görüş ayrılıklarının olduğunu ifade eden Davutoğlu, İran Genel Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi’nin Suriye’de akan kandan Türkiye’yi de sorumlu tutmasına karşılık, Suriye’de dökülen kanın sorumluluğunun birinci derecede kendi halkına karşı silah kullanmayı tercih eden Suriye yönetimi olduğunu kaydetti.

“İran, Ramazan Ayında akan Müslüman kanını göz önüne almalı”

Bakan, “Bu konuda sorumluluğu başka yerde aramanın bir anlamı yoktur. İran’ın da bu konuda artık bölgedeki değişimleri de gözeterek ve Suriye’de Ramazan ayında akan Müslüman kanını da göz önüne alarak açık ve net bir tutum takınmasını beklemek bizim hakkımızdır. Bunu yapmayıp sorumluluğu Türkiye’de başka ülkelerde aramaya dönük açıklamalar hiç bir şekilde yapıcı sonuçlar doğurmaz” ifadelerini kullandı.

Suriye’de kaçırılan İran vatandaşları konusunda da Türkiye’nin tutumunun ilkesel olduğunu belirten Davutoğlu, “Dünya’nın neresinde olursa olsun insani bir durum söz konusuysa yardımda bulunuruz, katkıda bulunuruz” diyerek, “Türkiye, siyasal sorunlarla insani sorunları ayırt eden ahlaki bir tutumu her zaman benimsemiştir” ifadelerini kaydetti

Tahran’da yapılacak Suriye ile ilgili uluslararası toplantıya ilişkin bir soruya ise Davutoğlu, resmi davetin ulaştığını ancak uluslararası toplantıların yapılması kadar formatı ve hedeflediği amaçların da önem taşıdığı yanıtını verdi.

Kaynak: Milliyet-08.08.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder