18 Ekim 2012 Perşembe

İran'dan bir ‘Takiyye’ daha

Ankara’nın Suriye politikasını eleştiren, bir hafta önce “Suriye’den sonra sıra Türkiye’ye gelir” şeklinde açıklama yaparak Türkiye’yi tehdit eden İran’ın Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi, o sözlerinden çark ederek, “Bazı yanlış anlaşılmalar var, Türkiye İran’ın dostu ve destekçisidir” şeklinde açıklama yaptı.

İran Türkiye’nin düşmanlığından korkuyor

İran Ortadoğu’da taşlar yerinden oynadıkça pozisyon değiştirip, yeni pozisyonuna göre açıklamalar yapıyor.  Esed rejiminin yıkılması an meselesiyken, İran Türkiye’nin düşmanlığından korkuyor.

İran’ın Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi’nin ılımlı mesajlarına paralel olarak Irak Başbakanı Maliki’de benzer tarzda ılımlı mesajlar yolladı. Ahmet Davutoğlu’nun Kerkük ziyaretiyle küplere binen Maliki bu kez Ahmet Davutoğlu’ndan “Kardeşim Ahmet” diyerek bahsetti.

Açıklamalar Takiyye kültürünün parçası

İran’dan ardı ardına gelen tutarsız açıklamalar aslında İran politikasının ve kültürünün ana damarlarından biri olan Takiyye kültürünün bir yansıması olarak okunmalı. Bilindiği gibi takiyye Osmanlı-Safevi ilişkilerinde Safevi hükümdarlarının dara düştüklerinde kullandıkları bir yöntemdi. Ayrıca Şia inanışında takiyye yapamayan bir Şii’nin eksik kaldığına inanılıyor.

Türkiye İran‘ın destekçisi

Tümgeneral Firuzabadi, Fars Haber Ajansı’na verdiği demeçte, geçen hafta içerisinde Katar, Türkiye ve Suudi Arabistan’la ilgili sözlerine açıklık getirdi.

Konuşmalarında komşu ülkelerden “dostlarımız” olarak bahsettiğine dikkati çeken Firuzabadi, “İran’ın tüm komşularıyla iyi ilişkileri var. Bazı ihtilaflar ve yanlış anlaşılmalar komşularla iyi ilişkileri etkilemeyecek” dedi.

Türkiye ile uzun geçmişe dayanan ilişkilere sahip olduklarını anlatan Firuzabadi, Türkiye’nin İran’ın dostu ve destekçisi olduğunu söyledi.

Firuzabadi, Müslüman ülkelerle özellikle Türkiye ile ortak paydalar olduğunu belirtti ve bunu İslam dünyasının birliğine zemin olarak gördüklerini ifade etti.

Düne kadar, Türkiye’yi, Malatya’yı vurmakla tehdit eden Firuzabadi bu kez Kur’an’a sarıldı. Müslüman ülkeler arasındaki ihtilafın, Kur’an-ı Kerim’e aykırı olduğunu söyleyen Firuzabadi, dostane ilişkilerden, Müslümanların bölgede ve dünyada iktidarları için yararlanmak istediklerini kaydetti.

 15.08.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder