19 Ekim 2012 Cuma

Iğdır'da 'İranlı ajan' operasyon

Iğdır merkezli gerçekleştirilen ajan operasyonunda İran’a bağlı çalıştığı tespit edilen 9 kişi gözaltına alındı. Dün sabah saatlerinde 10 adrese eşzamanlı operasyon düzenlendi. Iğdır’da 6, Ağrı’da 1, Van’da 1 ve Kocaeli Gebze’de 1 kişi gözaltına alındı. Şahısların sorgularının devam ettiği bildirildi.
 
İthamlar ağır

Şüphelilerin Hükümet aleyhine bilgi topladıkları, Doğu ve Güneydoğu’da halk hareketi başlatmaya yönelik gerekli olan bilgileri İran istihbarat örgütü SAVAMA’ya aktardıkları, Askeri birlikler, askeri personel, devlet binaları ve suriyeli muhaliflerle ilgili bilgileri ve fotoğrafları sızdırdıkları iddia ediliyor.

Ajanların ayrıca PKK’lılarla da görüştükleri ve elde ettikleri bilgileri SAVAMA’ya aktardıkları da gelen bilgiler arasında. Ajanların Iğdır Emniyet müdürlüğüne yapılan roketatarlı saldırıyla bağlantılı olabilecekleri bildiriliyor.

Iğdır’da ajanlara yönelik 2. operasyon

İstihbarat birimlerini harekete geçiren şüphelilere yönelik soruşturma, yaklaşık 1 yıl önce 04 D 3759 plakalı bir minibüsün içinden, Iğdır İl Jandarma Komutanlığı’na ait binanın fotoğraflarının çekildiğini tespit edilmesiyle başladı. Polisler, takibe aldıkları minibüsü şehir merkezi dışında durdurarak, içindeki İran uyruklu 2 şüpheliyi gözaltına aldı. Shahram Zargham Kohei ve Mohammed Reza Esmaeılpour Ali Malek isimli İranlı şüphelilerin bölgede stratejik öneme sahip birçok askeri birlik ve polis merkezinin fotoğraflarını çektiği tespit edildi.

Bahane: “Fotoğrafları Asansör firması için çektik”

Kohei, ilk ifadesinde İran’da faaliyet gösteren bir asansör firmasında çalıştıklarını ve büyük binaların resmini asansör yapmak için çektiklerini iddia etti. Ancak savcılık savunmayı yetersiz bularak, Kohei ve Malek’i, TCK’nın 327’nci maddesinde yer alan, “devlet güvenliğine ait bilgileri temin etme ve sızdırma” suçundan tutukladı.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla, şüphelilerle bağlantısı olanlar takibe alındı. İran’dan Türkiye’ye aynı dönemde giren Iğdır’a yerleşen 2 kişinin de, Suriye’de yaşanan olayların ardından sık sık Doğu ve Güneydoğu illerine giderek bazı PKK’lılarla iletişime geçtiği tespit edildi.İran istihbarat örgütü SAVAMA’ya bilgi aktardığı belirtilen Yaghoup Ahnoukhosh ise sınırdan İran’a kaçtı.

Evlerde Kaleşnikof tüfek ve istihbarat notları bulundu

Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda bir Kalaşnikof otomatik tüfek, 1 av tüfeği ve İran’la yapılan çok sayıda gizli yazışmaya ait dokümanlar ile bazı PKK’lılarla yapılan telefon görüşmeleri kayıtları bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder