3 Ekim 2012 Çarşamba

İran'lı Sünni Din adamı, 'İran Sünni Müslümanlara karşı İsrail’den beter'

İran’ın tanınmış Sünni din adamlarından Dr. Muntasır Mollazade el Beluci İran’ın ülkedeki milyonlarca Sünni’ye karşı uyguladığı baskı politikalarının İsrail’in Filistin’lilere yaptıklarından daha kötü olduğunu iddia etti. Televizyon programında İran Sünnilerinin durumunu anlatan Dr. Belucci İran’ın nüfusun üçte birini oluşturmalarına karşı Sünni’leri yok saydığını belirtti.

İran’ın resmi mezhebinin Şii’lik olduğunu hatırlatan Belucci, Humeyni rejiminin İslam ümmetine sürekli  entrikalar hazırlamakla meşgul olduğu iddiasında bulundu. Dr Belucci Tahran’ın dünyada Sünni camii olmayan tek başkent olduğunu bildirdi. Dr Belucci’nin konuşmalarını  ve bu konuşmaları doğrulayan Şii bir din adamına ait konuşmaları ilginize sunuyoruz:



Ayetullah Danişmendi: Sünni’leri Durdurmalıyız

İranlı din adamı Ayetullah Danişmendi İran’da Sünni’lerin nüfusunun ve eğitim seviyesinin artmasının Şii’lere büyük tehlike arzettiğini iddia ederek 3′den fazla çocuk yapan Sünni’lere sosyal güvence verilmemesi ve çocukların vatandaşlıktan çıkarılmasını talep etti. Sünnilerin okuyup mühendis, doktor olduklarını nüfuslarının da ciddi oranda arttığını belirten Danişmendi “çocuk yapmalarını yasaklamalıyız” dedi. Danişmendi devrimin ilk yıllarında Sünni’lerin nüfusunun bu denli fazla olmadığını belirtti. “Böyle giderse parlamentoda çoğunluğu ele geçirecekler” dedi. Danişmendi videoda da görüleceği gibi Sünni değerlere yaptığı hakaretleriyle tanınıyor.

Bilindiği gibi İran’da Sünni’lerin hakim, yargıç, vali olmaları yasak. Sünni halk içinden askeri makamlarda yükselmek mümkün değil. 20 milyon Sünni’nin yaşadığı İran’da Sünni nüfusun Humeyni’nin devletin resmi mezhebini Şii’lik olarak ilan etmesinden bu yana olağanüstü baskı ve hakaretlere maruz kaldığı haber veriliyor. İran’ın ve Şii hareketlerin Batı ile Ortadoğu’da Sünni direnişin gelişmesine engel olmak için örtülü bir anlaşma içinde olduğu iddia ediliyor.

İlgili video:



Kaynak: Pressmedya.com-03.08.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder