4 Şubat 2012 Cumartesi

Ahmedinecat’ın koltuğu 3 milyar dolarlık banka yolsuzluğu ile sarsılıyor

Ahmedinecat İslami Devrim ile kurulduğu ve şeriat ile yönetildiği iddia edilen bir devletin başbakanı olarak 3 milyar dolarlık Banka Yolsuzluğu ile suçlanıyor. Yolsuzluk soruşturmasının merkezinde Ahmedinecat ve özel kalemi Meşşai bulunuyor. Halkın %75’inin banka yolsuzluklarından Ahmedinecat’ı sorumlu tuttuğu bildiriliyor.
İddialara göre Mahaferid Hüsravi adlı işadamı, ülkenin ikinci büyük bankası Saderat’tan sahte akreditif çıkardı.
Bu sahte belgelerle yedi bankadan kredi çekti ve 40 şirkete para aktardı. Hüsravi’nin mevcut yönetim ile yakınlığı da dikkat çekici.
Yolsuzluğun 2007 yılında Aria ismi verilen İranlı işadamı Emir Mansur Husrevi tarafından planlandı. Hüsrevi adlı şahıs kaynak suyu üretiminden bir futbol kulübüne Brezilya’dan et ithalatına kadar çeşitli alanlarda çalışan 35′den fazla şirketi bünyesinde barındıran dev bir iş imparatorluğu sahibi.

3 milyar dolar yolsuzluk yapıldığı bildirilen mali soruşturmada 31 kişi tutuklandı.
Başsavcı Gulam Hüseyin Muhsini Ecehi, Eylül ayında patlak veren 2.6 milyar dolarlık yolsuzluk olayı nedeniyle toplam 67 kişinin soruşturma için çağrıldığını bunlardan 31 tanesinin ise tutuklandığını belirtti. Eğer kanun yapıcılar olayda ihmali olduğuna kanaat getirirse Maliye Bakanı da görevden alınabilecek.
İran tarihinin en büyük Banka yolsuzluğuna Sederat ve Milli adlı iki önde gelen banka da dahil olmak üzere sekiz bankanın karıştığı bildirildi. Sederat Bankası’nın CEO’su kovulurken Milli Bankın başkanı geçtiğimiz hafta istifa ederek bazı şube yöneticilerinin kendi yetkilerini aştıklarını doğruladı. Milli Bankın başkanı diğer gün Kanada’ya gitti ve tekrar dönmedi.

Ahmedinecat’a soruşturma ve istifa çağrısı
İran meclisinden milletvekili Muhsin Nerimun yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Ahmedinecat’ın istifa etmesi çağrısında bulundu. Parlemento Haberlerinin bildirdiğine göre milletvekili çağrısında “Necat hükümetinin işlediği yasal ihlaller, toplumda ciddi güvensizlik ortamı oluşturmak, ekonomik sorunları halletmede yetersiz olmak, son banka vurgunundan olduğu gibi direk bu işlere karışmak” gibi nedenlerle Cumhurbaşkanını istifa etmesi gerektiğini söyledi.
İran’da yapılan ve İran’ın radikal isimlerinden İran Sayıştayı Mustafa Purmuhammedi’nin açıkladığı sonuçlara göre Halkın %75’i Banka Yolsuzluğundan Ahmedinecat hükümetini sorumlu tutuyor.
İran parlamentosunun onbir üyesi Meclis Başkanlığına yazdıkları mektupta İran bankalarındaki dev mali dolandırıcılığa karıştığı iddia edilen Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat hakkında soruşturma açılmasını talep etti. Mektubun aynı zamanda Cumhurbaşkanı Özel Kalemi İsfendiyar Rahim Meşai, İran Merkez Bankası başkanı Mahmut Behmani, yardımcısı Hamit Pur Muhammedi ile Maliye Bakanı Şemsettin Hüseyniyi de suçladığı bilgisi verildi.
Kaynak: Financial Times
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder