4 Şubat 2012 Cumartesi

İranlı komutan: “Türkiye, Osmanlı’yı canlandıramaz”

“İslami Uyanış ve Mukaddes Savunma” temalı oturumda konuşan İran Devrim Muhafızları Yayımcılık üst düzey sorumlusu Ramazan Şerif, Türklerin Osmanlı’yı canlandıramayacağını belirtti.
Şerif, Türkiye’nin uzun süredir Avrupa Birliği (AB) üyeliğini elde etmek için uğraştığını fakat Türklerin nüfusunun çoğunun müslüman olması, Avrupalıların ise AB’yi bir hristiyan kulübü olarak görmeleri dolayısıyla Türkleri AB’ye almadıklarını, Türklerin de her fırsatta kendini göstermek istediğini belirtti.
Ramazan Şerif Türklerin Osmanlı ruhunu canlandırmaktan çok uzak olduklarını, İran’ın Arap halklara Türkiye’den daha yakın olduğunu belirtti.
Analistlere göre; Türkiye Neo-Osmanlı politikası ile bölgede lider sünni güç haline gelecek. Türkiye’nin bölgesel hakimiyeti sonucunda er geç İran ile ihtilafa girecek. Bu durumda İran’ın bölgedeki etkisi ciddi manada zayıflayacak, Türkiye’de Ortadoğu’daki Sünni çoğunluğu da arkasına almasıyla bölgedeki en etkin güç haline gelecek ve bir an gelcek ki İran’ın, Irak, Suriye ve Filistin’deki nüfuzuyla mücadele etmek zorunda kalacak.
Günümüzde İran yönetiminin Neo-Osmanlıcılık politikasına bu denli karşı olmasını daha iyi anlayabilmek için Tarihte Osmanlı İran İlişkilerinin göz atmakta fayda vardır. Ortadoğu geçmişte de İran ve Osmanlı arasındaki çekişmelere sahne olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder