4 Şubat 2012 Cumartesi

Ömer’e Lanet Bayramı

Hz. Ömer’e şehit edileceği Hz. Peygamber tarafından bildirilmişti.[1] Hz. Ömer 645 yılında Firuz tarafından şehit edildi. Firuz, Yahudi etnik kökenli ve Mecusi (ateşperest) birisidir.
İran ajanı olan Firuz, Hz. Ömer’i öldürmek üzere Hicaz’a yollanmıştı. Hz. Ömer bir gün esnafı teftiş ederken, Firuz’a “Duydum ki senin değirmen yapmakta üzerine yokmuş” deyince, Firuz, “Şayet sağ kalırsam sana öyle bir değirmen yapacağım ki, doğuda ve batıda herkes bu değirmenden bahsedecek” dedi. Hz. Ömer “Vallahi bu beni tehdit etti” buyurdu. Buna rağmen Firuz açıkça bir suç işlemediği için cezalandırılmadı.
Bir gün sonra Firuz, Hz. Ömer’i öldürmek üzere arka safta yerini aldı. Hz. Ömer’in tekbir almasıyla Firuz, elbisesi içinde sakladığı hançeri Hz. Ömer’e altı kez Hz. Ömer kendisini öldürmek isteyenin Firuz olduğunu öğrenince “Allaha şükürler olsun ki bir Müslüman tarafından vurulmadım” buyurdu. Hz. Ömer yaralandıktan altı saat sonra şehit oldu.

Hz. Ömer’in katiline şiilerden türbe

Hz. Ömer’i hançerleyerek şehit eden Firuz adına, Şii İran, Keşan şehrinde görkemli bir türbe inşa ettirdi. İran’ın inşa ettirdiği bu türbe günümüzde Şii ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Türbeyi akın akın ziyaret eden Şiiler, ahirette Hz. Ömer’in katiliyle beraber dirilmek için dualar ediyor; bu İranlı Mecusinin türbesine elleri yüzlerini sürüyorlar.

2007 yılında İslam Dünyası türbenin yıktırılması için yoğun siyasi baskı yapmışsa da, İran her zaman yaptığı gibi oyalama yolunu seçti. İran türbeyi yıkmadı, sadece baskılar geçip konu unutulana kadar geçici olarak kapattı.

“Ömer’e Lanet Bayramı”

Hz. Ömer’in ölüm yıldönümü, İran’da Mecusiler tarafından bayram olarak kutlanmaya başlandı.  Bu bayram geçen yıllar içerisinde Şiiler tarafından da sahiplenildi.

Hz. Ömer yüzyıllardır şahadet yıldönümünde Şiiler tarafından lanetlenmektedir. Bu kutlamalarda bir araya gelen Şiiler ve Mecusiler, “Ömer fi’n nar” (Ömer Cehennemde) sloganları atmaktadır.

2010 yılında Şiiler İran’daki  “Hüseyni” isimli Şii camisinde ve Londra’daki Majus Camisinde, Hz. Ömer’in vefatını “Ömer Cehennemde” yazılı  afişlerle kutladılar. Yapılan Şii seremonilerinde Hz. Ömer’e ve Peygamberimizin eşi Hz. Ayşe’ye lanetler edildi.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder