4 Şubat 2012 Cumartesi

Irak İran’a esir düştü

Irak’ta başgösteren yönetim krizinde mağdur duruma düşen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi, Tahran yönetiminin etkisine işaret ederek “Irak, İran’a esir düştü” dedi.

Amerika’nın çekilmesinin ardından yeniden kaosa sürüklenen Irak’ta kilit isim Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi, Bağdat’ta yaşanan karışıklığı Türkiye gazetesinden Hayrettin Turan’a değerlendirdi. Hayrettin Turan’a önemli açıklamalarda bulunan Haşimi, çok ilginç detaylara değindi. İran’ı suçladığı açıklamasında Haşimi, “Türkiye Irak için güvenilir müttefiktir” ifadesini kullandı.
Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı, ABD’nin çekilmesinin ardından Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin Irak’ta çok ağır bir kriz çıkardığını belirterek “Ükenin geleceği belirsizliğe sürüklendiği, Bağdat’ta yargı tamamen Maliki’nin elinde. Başkente ancak yargı tam bağımsızlığını kazandıktan sonra döneceğim” dedi. Son gelişmelerden İran’ı suçlayan Haşimi, “İran, Irak’taki nüfuzunu gizlemiyor. İran Genelkurmay Başkanının ‘ABD Irak’tan çekildikten sonra İran’ın Irak’taki nüfuzu genişleyecektir’ açıklamaları karşısında Iraklı siyasi liderler suskun kalıyor” diye konuştu.
Haşimi’nin açıklamaları şöyle:
“Ben bugün Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin emriyle resmi bir görevle kuzey Irak’tayım. Anayasa ve yasalar şu ya da bu alanda görevini yürüten kişiler için ülkenin herhangi bir yerinde çalışma yasağı getirmemektedir. Bağdat’taki ofisim tahrip edildi. Beni korumak için atanan subaylar kovuldu. Benimle çalışanlardan hapse atılanlar var. Bu dava Tarık el Haşimi olayı değil, tamamen bizi tanıyan halka karşı yöneltilmiş bir davadır. Al-Zübeyr, Al-Amriyyah, Al-Ghazaliyyah, Kuzey Bağdat ve Al-Yarmuk ‘da destekçilerim tutuklanıyor. Bu hareketler bir devlette normal davranışların ötesine gidildi.

IRAK İRAN’A ESİR DÜŞTÜ

Birilerinin el Maliki’ye akla ve mantığa dönmesi çağrısı yapması gerekiyor. Bugün Iraklılar 2005-2007 yıllarında yaşadığı mezhep gerginliği atmosferine geri döndü. El Maliki ağır kalibreli mezhepsel boyutları çok büyük ulusal bir kriz patlattı. Bunun telafisi çok zor olacak. O, herhangi bir muhalif ses kabul etmek istemiyor. Ben komşularımızın ve özellikle Arap dünyasının Irak’ta neler olup bittiğini öğrenmesini istiyorum. Bir dış müdahaleyi asla dışlamadım. Bunu söyleyen yalnız ben değilim. İran, Amerikalıların ayrılmasından sonra, Irak’ta ana oyuncu haline gelmek istiyor. Bunun sebebi açık ve herkes tarafından biliniyor. Bunun bir kısmı Suriye rejimini değiştirmekle ilgili. Bu iki ülke, gerçekten Irak siyasetinde önemli bir rol oynuyor. Bunun için ABD ve Arap ülkeleri ve özellikle Körfez ülkelerine sitem ediyorum. İran’ın etkilerinin ve yayılmasına göz yumuldu. Irak, komşu İran’a esir düştü.

MALİKİ IRAK’I DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR NOKTAYA GÖTÜRDÜ

Maliki Irak’ı dönüşü olmayan bir noktaya götürdü. Bütün çizgilerini aştı. Bundan dolayı bugün herhangi bir siyasi uzlaşma söz konusu değil. Irak’ın geleceğine dair korku ve endişe duymaktayım. Tarik el Haşimi’ye zarar vermek aynı zamanda bizim ülkenin bütünlüğü için ulusal projelerimize de zarar vermek anlamına geliyor. Ülkenin bu bunalımdan kurtulması için tarihi çözümler oluşturulması gerekiyor. Bu meselenin tekrarlanmaması gerekiyor ve Maliki’yi belli bir sınırda durdurmak gerekiyor. Çünkü gerçekten Irak halkı ve Irak’taki siyasi varlıklar ve liderler bundan zarar görüyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder