4 Şubat 2012 Cumartesi

İbn-i Sebe’nin fitne tohumları

 

Müslümanları birbirine düşürdü

İbn-i Sebe her fırsatta İslam toplumuna ayrılık ve fitne tohumları ekmiştir. Diyanet İslam Ansiklopedisi İbn-i Sebe’nin, Cemel Vak’ası’nda Müslümanları nasıl birbirine düşürdüğünü gözler önüne sermektedir:
“…İbn-i Sebe, İslam tarihindeki ilk terörist grup olan Haricilerin ileri gelenleri ile birlikte, Ce­mel Vak’ası’ndan bir gün önce tarafla­rın anlaşmaya varmak üzere olduklarını fark edince, gizlice anlaşarak Cemel Vak’ası’nın meydana gelmesine sebebiyet vermişlerdir. Bu işte en büyük rolü İbn-i Sebe oynamıştır…”
Maddede ayrıca, İbn-i Sebe’nin Şia fitnesinin ilk temellerini attığı ve “Hz. Ali ölmemiştir. O kıyametten önce dönüp asasıyla Arapları yola geti­recek ve dünyayı adaletle dolduracak­tır” şeklindeki görüşlerinin, İslamiyeti henüz içine sindirememiş bazı kavimlerde yayıldığı anlatılmaktadır. Abdullah İbn-i Sebe’nin o tarihte ektiği tohumlar bugün Şia dünyasında halen canlılığını korumaktadır.

Hz. Ali’ye ilahlık isnat etmeye kalkıştı

İbn-i Sebe, bir gün büyük bir fitne planlayıp Hz. Ali’nin huzuruna çıkarak Hz. Ali’ye hitaben  “Sen İlahsın” der. Hz. Ali bu sözler karşısında dehşete düşerek, İbn-i Sebe’yi yaktırmaya karar verir. İbn-i Sebe bunun üzerine “Sen İlah Olmasaydın Beni Ateşe Atmazdın” der. Hz. Ali, İbn-i Sebe’nin planladığı oyunu anlar ve yakılması durumunda fitne ateşinin daha çok büyüyeceğini fark eder. Bunun üzerine İbn-i Sebe’yi İran’ın eski hükümet merkezi olan Medayin’e sürgün ettirir.
Yahudiler, İbn-i Sebe’yi kullanarak Hz. Ali hakkında çeşitli fitneler yaymışlardır. Hz. Ali’nin Allah’ın oğlu olduğunu yayarak ve ilahlık vasfı yakıştırarak İslami inançları tahrif etmeye çalışmışlardır. Halen Şiiliğin Sebeiyye, Hakimiyye, Gurabiyye, Nusayriyye ve Keysaniyye gibi bazı kolları Hz. Ali’yi ilah olarak görmektedir.
Yahudilerin, geçmişte aynı şekilde Hz. İsa’nın da Allah’ın oğlu ve yarı tanrı olduğu fitnesini yayarak Hıristiyanlığı özünden uzaklaştırdıkları bilinmektedir.
Kuran-ı Kerim bu tür hadiselere işareten, Hz. Ali’yi Allah’ın oğlu olarak gören veya onu tanrı edinenleri lanetlemektedir:
Müminun Suresi 91-92. ayetlerde Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Allah, hiçbir çocuk edinmemiştir. O’nunla birlikte başka hiçbir ilâh yoktur. Aksi takdirde, her ilâh kendi yarattığını sevk eder ve onlardan biri diğerine galebe çalardı. Allah, onların yakıştırdığı nitelemelerden uzaktır. Onların koştukları ortaklardan çok yücedir.”
Tevbe Suresi 30. ayette Yüce Rabbimiz, “Allah oğul edindi, Allah yeryüzüne indi” diyenleri kesin bir dille lanetlemektedir. Bizzat rabbimiz tarafından lanet edilmek ne acı bir şeydir:
“Yahudiler, Üzeyr Allah’ın oğludur, dediler. Hıristiyanlar da, Mesîh (İsa) Allah’ın oğludur dediler. Bu onların ağızlarıyla geveledikleri sözlerdir. (Sözlerini) daha önce kâfir olmuş kimselerin sözlerine benzetiyorlar. Allah onları kahretsin! Nasıl da (haktan bâtıla) döndürülüyorlar!”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder