4 Şubat 2012 Cumartesi

İsrail, İranlı muhaliflerin yakalanması için İran’a internet yazılımı sattı

Sürekli birbirlerini vuracaklar haberleri çıkıyor ama İsrail’in İran’a gizlice teknoloji sattığı ortaya çıktı

Türkiye ile imzaladığı 140 milyon dolarlık anlaşmayı “İran tehdidi” nedeniyle iptal ettiğini savunan İsrail’in diğer taraftan Tahran’a gizlice “internet izleme cihazı” sattığı anlaşıldı. İsrailli bir firma, kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşmayı da sağlayan ürünü Danimarkalı bir şirketin adıyla İran’a sattı.
İran’a yönelik müdahale ihtimalleriyle beslenen İsrail’in, diğer taraftan da ticaretin yasak olduğu bu ülkeye gizlice satış yaptığı ortaya çıktı.
Bloomberg ajansının haberine göre, İsrailli Allot Communications Ltd. isimli şirket, İran’a Danimarka’daki bir dağıtımcı üzerinden internet izleme cihazları sattı. Cihazların Hüseyin isimli İranlı bir kişiye satıldığı, bu kişinin İsrailli ve Danimarkalı ortakları olduğu kaydedilirken, habere göre satış süreci şöyle gelişti:
Allot Communications firması, izleme cihazlarını, Danimarkalı şirket RanTek A/S’ye gönderdi. Bu şirket de gelen ürünleri yeniden paketleyerek İran’a sattı. NetEnforcer isimli ürün, internet ağlarında filtreleme işlemini gerçekleştiriyor.
TUNUSLU MUHALİFLER İÇİN KULLANILDI

Ürün ayrıca, kişisel e-posta hesaplarına ve diğer özel verilere erişim sağlamak için ya da kişilerin internete girmesini önlemek amacıyla kullanılabiliyor. Söz konusu teknolojinin Tunus’ta muhaliflerin yakalanması için kullanıldığı da ileri sürülüyor. İran’a yapılan örtülü satışla bir yandan ticaret yasağını delen, diğer taraftan da İran halkının gizli bilgilerine ulaşma kozunu ele geçiren İsrail’in çelişkisi Türkiye ile yaptığı bir anlaşmayı bozması ile de ispatlandı.
Haaretz’in haberine göre, Tel Aviv yönetimi, Türkiye ile 3 yıl önce imzaladığı 140 milyon dolarlık askeri anlaşmayı tek taraflı olarak feshetti. Gerekçe olarak da “Türkiye’ye satılan hava savunma ve tarama sistemlerinin İran’ın eline geçebilme olasılığı” gösterildi. İsraillli savunma sanayi şirketi Elbit Systems, Türk Hava Kuvvetleri bünyesindeki F-16 savaş uçaklarının hava savunma ve tarama sistemlerini yenileyecekti.
Kaynk: Yeni Şafak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder