11 Ocak 2013 Cuma

Bir milyon Suriyeli aç

Bir milyon Suriyeli On binlerce sivilin hayatını kaybettiği Suriye’de kışla birlikte insani dram yaşanıyor. Suriyeliler zorlu kış şartlarında yaşam mücadelesi verirken, BM Dünya Gıda Programı l milyon Suriyelinin yiyecek ihtiyacını karşılayamadığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), l milyon Suriyeli’nin yiyecek ihtiyacını karşılayamadığını açıkladı. WFP Sözcüsü Elisabeth Byrs, Suriye Arap Kızılayı tarafından ülkedeki iç karışıklık nedeniyle yiyecek ihtiyacı olduğu açıklanan 2, 5 milyon Suriyeli’nin ancak 1, 5 milyonuna yiyecek yardımında bulunabildiklerini, kalan l milyon kişi içinse yardım edilemediğini duyurdu. Güvenlik sorunu nedeniyle sevkiyat için Tartus limanının kullanılamaması sebebiyle bu kimselere yiyecek ulaştırılamadığını söyleyen Byrs, Suriye’nin Humus, Halep, Tartus ve Kamışlı kentlerindeki personellerinin de güvenlik sorunu yüzünden geçici olarak geri çekildiğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri; Hayal kırıklığı 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in yaptığı konuşma nedeniyle hayal kırıklığına uğradığı kaydedildi. Ban’ın Sözcüsü Martin Nesirky, düzenlediği basın toplantısında, Suriye halkının “gerçek bir çözüme” ihtiyacı olduğunu belirterek, Genel Sekreter Ban’ın, Esed’in “Suriye halkının acılarını sonlandırmaya katkı sağlamayan” konuşması nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Esed’in konuşmasının Suriye’de siyasi geçiş sürecinin ve bütün Suriye halkının temsilcilerini içeren geçiş dönemi yönetiminin kurulmasının en önemli unsurlarını reddettiğini vurgulayan Nesirky BM’nin Suriye halkının acılarını hafifletmek için Suriye içinde ve dışında ilgili kuruluşlarla birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Fabius, Esed’i sağır ve körlükle suçladı 

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in konuşmasını “içler acısı” olarak niteledi ve Suriye liderini “sağır ve körlükle” suçladı. Fabius, “Biz Esed’in kendi halkına yönelik cinayetlerin katili olduğunu zaten biliyoruz. Ama bu son yaptığı içler acısı konuşmayla ne kadar sağır ve kör olduğunu gösterdi” dedi. 2013 yılı için Suriye halkına yapılacak en büyük dileğin Esed’in iktidarı terk edip gitmesi olacağını kaydeden Fabius, Esed’in son konuşmasıyla gerçeklerden ne kadar kopuk yaşadığını bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Kaynak: Milat Gazetesi – 09.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder