19 Ocak 2013 Cumartesi

İranlılara 24 saat mühlet

Hür Suriye Ordusu, ülke içindeki İranlıların Suriye’den ayrılması için 24 saat süre verdi. HSO “Aksi halde hayatlarından sorumlu değiliz” uyarısında bulundu

Suriye’de 22 aydır devam eden ve 60 binin üzerinde insanın hayatına mal olan isyan dalgasında en başından beri Beşşar Esed yönetimine en büyük desteği veren ülkelerden biri de İran oldu. Tahran yönetiminin Şam’a hem maddi hem de askerî anlamda destek olduğu ve İran askerlerinin Suriye ordusuna eğitim ve taktik verdiğine dair iddialar ortaya atılıyordu. Son olarak Türkiye ve Katar’ın arabuluculuğuyla 9 Ocakta Suriyeli muhaliflerin bir süredir ellerinde tuttukları 48 İran vatandaşına karşılık olarak, Suriye’de aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu 2 bin 130 sivil tutuklu serbest bırakılmıştı.

Sivil olduklarını iddia ediyorlar 

Esed rejimine karşı silahlı mücadele yürüten Hür Suriye Ordusu Birleşik Komutanlığı Genelkurmay Başkanı General Selim İdris, Suriye’deki İranlıların ülkeden ayrılmaları için 24 saatleri olduğunu, aksi halde hayatlarından HSO’nun sorumlu olmayacağını ifade etti. İdris, “Suriye’de bulunan bazı İranlılar HSO tarafından esir alınıyor ve İran Hükümeti onların asker değil sivil olduğunu iddia ediyor. Bu sebeple uyarıda bulunmak ihtiyacı duyduk” dedi. İdris, İranlılara 24 saat içinde ülkeden ayrılmaları çağrısında bulundu. l Zannedildiğinin aksine Rusya ve İran’ın, Suriye rejimine verdiği desteğin azalmadığını bilakis arttığını ifade eden İdris, Suriye rejiminin güvenlik birimlerinin yönetiminin Rus ve İranlı uzmanlar tarafından idare edildiğini öne sürdü. İdris, Şam’daki esir değişimi sırasında serbest kalan HSO askerlerinden bazılarının “İranlıların soruşturmalarına maruz kaldık” dediklerini de dile getirdi.

Üniversitece hava saldırısı: 46 ölü 

Suriye’de Halep Üniversitesi’ne düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 46 kişinin öldüğü belirtildi. Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), üniversitenin Mimarlık Fakültesi’ne düzenlenen hava saldırısında onlarca kişinin de yaralandığını duyurdu. Saldırı nedeniyle hem muhalifler hem de rejim birbirini suçladı.

Halep’te sarılık salgını 

Suriye’de muhaliflerle Esed güçleri arasında en sert çatışmaların yaşandığı kentlerden Halep’te sarılık hastalığının yayıldığı ve kent sakinlerinin ilaç sıkıntısı nedeniyle tedavi imkânı bulamadığı belirtildi. Suriye Devrim Komiteleri Sözcüsü Muhammed el Halebi, Hür Suriye Ordusu’nun Halep’te rejim güçlerine ait birçok noktayı ele geçirdiğini bunun da ordunun mühimmat sevkiyatına darbe vurduğunu ifade etti. Halebi, “Rejim güçleri, Suriye halkından intikamını meydanlarda gerçekleştirdiği infazlar, elektrik kesintileri ve ilaç üreten laboratuarların çalışmasını engelleyerek alıyor” dedi. Bölgede sarılığın yayıldığını söyleyen Muhammed Halebi, Halep halkının, ilaç bulma konusunda büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Kaynak: Taraf Gazetesi – 16.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder