11 Ocak 2013 Cuma

Esat’ın açıkladığı yol haritası Suriye için çıkmaz yol demek

7 ay sonra ilk defa kameralar karsısına gecen Suriye lideri Esad’ın açıkladığı yeni yol haritası dünyaya güven vermedi. Dünyanın ‘inandırıcı’ bulmadığı açıklamaya ÖSO da sert tepki gösterdi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın önceki gün açıkladığı banş için 5 aşamalı plana uluslararası alandan destek çıkmadı. Başta ABD olmak üzere İngiltere, Fransa gibi ülkelerle BM bu planın uygulama şansı olmadığını ve Esad’ın zaman kazanma taktiği olduğunu savundu. Esad’ın açıkladığı plana her zaman olduğu gibi sadece İran ve Çin’den destek geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Esad’ın öne sürdüğü barış planı “gerçeklerden kopuk” ve “rejimin iktidara tutunma çabalarından biri” olarak nitelenerek reddedildi.

Avrupa Birliği de Esad’ın iktidardan inmesi gerektiğini belirterek, Suriye liderinden siyasi dönüşüm sürecine izin vermesini istedi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri de, Mart 2011′de başlayan ayaklanmadan bu yana Suriye’de ölenlerin sayısının 60 bini geçtiğini söylüyor.

Kimseyi kandıramayacak

Fransa Dışişleri Esad’ın yaptığı konuşmada bahsettiği plana tepki göstererek, Suriye liderini “gerçeği inkâr etmekle” suçladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philippe Lalliot, “Esad, baskı rejimini haklı çıkartmaya çalışıyor” dedi. “BM’nin, yayımladığı rapordan hemen sonra gelen Esad’ın açıklamalarının hiç kimseyi kandıramayacağını” ifade eden Fransız sözcü, “Esed’in artık iktidarı geçici yönetime bırakmasının kaçınılmaz olduğunu” söyledi.

ÖSO Özgür Suriye Ordusu Sözcüsü Abdülhamid Zekeriya da, Esad’ın konuşmasının, artık soruna siyasi çözüm getirilmesinin mümkün olmadığına işaret ettiğini savundu.

Kaynak: Star Gazetesi – 08.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder