2 Ocak 2013 Çarşamba

Türkiye’yi tehdit eden Şii grubun finansörü İran çıktı

Irak’taki en büyük ‘özel’ şii milis grubu Asaib el Hak, Irak’taki Türk çıkarlarını hedef alma tehdidinde bulundu

Türkiye hükümeti ile Irak Başbakanı Nuri El-Maliki arasında yaşanan gerginliğe, Amerikan güçlerine yönelik binlerce saldırıyı gerçekleştiren şii milis grubu Asaib el Hak da dahil oldu. Ülkenin en büyük özel silahlı grubu olarak bilinen Asaib el Hak, dün yayınladığı bildiride, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın son dönemdeki sözlerinin Irak’ın içişlerine müdahale olduğunu ve bu tür müdahalelerin tüm taraflar için zararlı olacağını savundu. Kays el Kazali liderliğindeki gruptan yapılan açıklamada, Türk başbakanının son dönemdeki müdahaleci yorumlarım reddediyor ve kınıyoruz. Mezhepçilik üzerinden Irak’ın ulusal dokusunu parçalama ve bölünme zehri saçma girişimleri herkesin çıkarına zarar getirir ve bunu yapanlar da başlarına geleceklerden kaçamayacaklardır” ifadelerine yer verildi. Reuters haber ajansı Irak’ta yabancılara yönelik önemli saldırılar gerçekleştiren grubun açıklamasının Türkiye’ye bir tehdit olduğunu, 3 bin kadar silahlı üyesi bulunan grubun Irak’taki Türk çıkarlarını tehdit ettiği belirtildi.

Maliki hükümeti, gıyabında idam cezasına çarptırılan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı tarih El-Haşimi’yi iade etmeyen ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi ile yakın ilişkiler kuran Türkiye’yi Bağdat’ı bypass etmekle ve ülkesinin içişlerine karışmakla suçluyor. Ankara ise Maliki’nin Irak’taki mezhep çatışmalarını körüklediğini söylüyor.

Finansörü İran 

Mukteda El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu’ndan 2006 yılında ayrılan Asaib el Hak, Irak İçindeki en bağımsız hareket eden ve en güçlü silahlı şii grubu olarak tanınıyor. Irak’taki ABD ve koalisyon güçlerine yönelik 6 bin saldırının sorumluluğunu kabul eden grup İran tarafından finanse ediliyor. Silahlı 3 bin üyesi olduğu sanılan grubun İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’den emir alan yurt dışı operasyonlardan sorumlu olan Kudüs Gücü İle bağlantısı var ve her ay İran’dan 5 milyon dolar değerinde silah ve para yardımı görüyor.

Kaynak: Vatan Gazetesi  – 29.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder