11 Ocak 2013 Cuma

Osmanlı sarayına sığındılar

Suriye’deki iç savaş devam ederken çocuklar tüm korkuya rağmen eğitimlerini sürdürmeye çalışıyor. Halep’te Osmanlı döneminden kalma bir sarayı okula dönüştüren öğretmenler, öğrencilerine yüksek ve kalın duvarlı binada güvenlik içinde eğitim veriyor.

Çocuklar Osmanlı himayesinde

Suriye’deki iç savaşa rağmen çocukların geleceğe dair umutları sürüyor. Osmanlı’dan kalma bir sarayı okula çeviren öğretmenler, bir yandan çocukları sokaktaki keskin nişancılardan uzak tutuyor diğer yandan da gönüllü olarak hizmet sunuyor.

Suriye’deki çatışmalar özellikle Halep’te yoğunlaşırken, kentte yaşayan çocuklar ise tüm korkuya rağmen hayatlarına devam etmeye çalışıyor. Yerle bir olan binalar nedeniyle “hayalet kenti aratmayan Halep’te Osmanlı döneminden kalma bir saray ise Suriyeli çocuklar için bir okula dönüşmüş durumda. Reuters’m görüntülediği yüksek tavanlı ve civardaki binalara nazaran güvenli binada eğitim aralıksız sürüyor.

El sallıyorlar 

Okul müdürü Ebu Selam Mustafa, “Çatışmalar sadece 2 sokak ötemizde yaşanıyor. Ancak bu bina oldukça yüksek ve duvarları kalın, çocukları havan toplarından koruyor. Çocuklar savaştan korkmuyor. Aksine sakinler. Bir jet ya da helikopter havalandığında bahçeye çıkıp ona el sallıyorlar. Şehir keskin nişancılarla dolu Pek çok çocuğun psikolojik sorunları var. Sebepsiz yere ağlıyorlar.” diye konuştu. Bu okulda tüm öğretmenler de para almadan çalışıyor.

BM havlu attı 

Öte yandan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), l milyon Suriyeli’nin yiyecek ihtiyacını karşılayamadığını açıkladı. WFP Sözcüsü Elisabeth Byrs, 2, 5 milyon Suriyeli’den ancak 1, 5 milyonuna yiyecek yardımında bulunabildiklerini, , kalan l milyon kişi içinse yardım edilemediğini duyurdu. Byrs, Suriye’nin Humus, Halep, Tartus ve Kamışlı kentlerindeki personellerinin de güvenlik sorunu yüzünden geçici olarak çekildiğini ifade etti.

Kaynak: Yeni Şafak Gazetesi – 09.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder