19 Ocak 2013 Cumartesi

Derin suikastta İran şüphesi

Paris suikastı soruşturmasında sok üstüne sok Fransızlar cinayetlerde İran istihbaratının parmağı olduğundan şüpheleniyor. Tetikçi sayısı 2. Türkiye’nin işbirliği hamlesi sonuçsuz kaldı. Polisin ortak çalışma teklifi reddedildi.

Benzer vakalar 

Paris’teki Kürt Enformasyon Bürosu’nda öldürülen kadın PKK’lılara yönelik soruşturma sürüyor. Fransız istihbaratı, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’i, daha önce Paris’te benzer suikastlar düzenleyen İranlı ajanların öldürdüğü kanısında. . .

Almanya sorusu 

Olayı aydınlatmak için özel bir terör timi kuran Fransızlar, cinayetleri iki kişinin işlediğini düşünüyor. Tim, Fransa cezaevlerindeki PKK’lılarla da görüştü. Raporda, “Sakine Cansız, Fransız istihbaratının yanı sıra Alman ajanlarla yakın ilişkide” bilgisi de var.

İşbirliği önerisi kabul edilmedi

Ankara ile Paris arasında istihbarat krizi yaşanıyor. 3 PKK’lı hakkında dosya hazırlayan Türk polisi beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. İşbirliği önerisini reddeden Fransızlar dosyaları kabul etmedi. İstihbarat paylaşımı sonlandırıldı.

Derin suikastta İran Şüphesi

Paris cinayetlerinde şok… Türkiye’nin işbirliği önerisini reddeden Fransız polisine göre, suikastta üçüncü bir ülke istihbaratının izi var. Şüpheli İran.

Fransız polisi, 3 PKK’lı kadının infazını aydınlatmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede kurulan özel Anti Terör birimi, Fransa’daki cezaevlerinde bulunan PKK’lılarla görüşmeye başladı. PKK’lıların, ifadelerinde Türkiye’yi suçladığı öne sürüldü. Ancak polisin, PKK’lıların Türkiye ile ilgili iddialarını dikkate almadığı öğrenildi.

Kamera çalışmıyor 

Fransız yasalarına göre o sokakta güvenlik kamerası yoktu. Apartmanı izleyen kameralar da çalışmıyordu. Polisin çalışma sına göre, suikastları iki kişi gerçekleştirdi. Kapılarda şifre olmadığı, içeri dağıtılan kartlarla girildiği öğrenildi.

Üçüncü ülke 

Fransız istihbaratının değerlendirmesine göre olayda üçüncü bir ülkenin istihbarat örgütünün parmağı var. İddiaya göre, o ülke Paris’te daha önce suikastlar düzenleyen İran.

Türk polisinin kayıtlarına göre Fransa’da tam 144 kişi Sakine Cansız gibi Interpol tarafından kırmızı bültenle aranıyor. Adresleri biliniyor. Ancak Fransa iade için hiçbir girişimde bulunmuyor.

Türkiye’nin teklifine Fransa’dan ret

Derin suikaste yakın takip… 3 PKK’lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in öldürülmesiyle gelişmeleri MİT ve Emniyet İstihbarat birimleri yakından izliyor. Bu kapsamda çalışma başlatan Türk polisi, 3 PKK’lı kadınla ilgili bilgileri içeren üç ayrı dosya hazırladı. Ardından da dosyalan Fransız meslektaşlarına iletti. Ancak polis, hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. Fransız yetkililer, Türk istihbaratının işbirliği teklifini reddetti, iki ülke arasındaki istihbarat paylaşımı sonlandırıldı. Polis, Fransa’daki gelişmeleri şimdi uzaktan izlemek zorunda kalacak.

İstihbarat birimlerinin değerlendirmesine göre, Sakine Cansız hem Fransız hem de Alman istihbaratı ile yakın ilişkideydi. Yine Fidan Doğan ve Leyla Söylemez de yakından tanınıyor. Her ikisi de daha önce Fransız polisi tarafından 4′er kez gözaltına alınmış, sorgularının ardından serbest bırakılmışlar.

Cenazeler Türkiye’ye geliyor 

Paris’te 3 PKK’lı kadının infazının ardından yüzlerce kişi dün protesto gösterisi düzenledi. Gösteriye Almanya, Belçika ve İsviçre gibi çevre ülkelerden yüzlerce kişi katıldı. Ölen 3 PKK üyesinin cenazeleriyle ilgili belirsizlik de sona erdi. Cenazelerin, işlemleri bittikten sonra Türkiye’ye getirileceği açıklandı. Bu arada, 3 kadının öldürüldüğü ‘Kürdistan Enformasyon Bürosu’ önünde şüpheli araç alarmı verildi. Rue La Payette üzerinde Fransız plakalı bir araçtan şüphelenen güvenlik güçleri aracı incelemeye aldı. Bölgeyi trafiğe kapatan Fransız polisi, yaptığı incelemenin ardından araçta bomba bulamadı.

Cansızın kardeşi NYT’ye konuştu: Barış sürecini destekliyordu 

Paris’te infaz edilen üç PKK’lıdan Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız, New York Times’a (NYT) konuştu. Sakine Cansız’ın profesyonel bir suikast sonucu öldürüldüğünü düşünen Metin Cansız, saldırının zamanlamasına dikkat çekti. Metin Cansız, “Kardeşim barış sürecini destekliyordu ve bunu canıyla ödedi. Bunu yapanlar, asıl barış sürecini öldürmek istedi” dedi. Yılbaşını kardeşiyle birlikte Rotterdam’da geçirdiğini anlatan Metin Cansız, Sakine Cansız’ın güvenliğiyle ilgili bir endişesinin olmadığını söyledi.

Kapıdaki şifre devre dışı 

Fransız Le Monde gazetesi, katilin kapıda şifre bulunan binaya zorlanmadan girdiğini yazdı. Soruşturmayı yürüten kaynaklara dayandırılan haberde, şifrenin gün içinde devre dışı bırakılmış olabileceği ifade edildi. Türk gizli istihbaratın olaydaki rolüyle ilgili tartışmalara da değinen gazete, MİT’te son dönemde gerçekleşen reformlardan ve Susurluk skandalından sonra böyle bir ihtimalin çok zayıf olduğunu vurguladı.

Türkiye’de başlayan İmralı sürecinin, üçüncü bir ülke tarafından sabote edilme ihtimalinin konuşulan konular arasında olduğunu belirten Le Monde, bu konjonktürde Iran ve Suriye’nin öne çıktığını kaydetti.

Rastlantı ihtimali düşük 

Le Fıgaro gazetesi de öldürülen kadınların irtibatta olduğu kişilerle görüşmek üzere Belçika ve Almanya’ya seyahat hazırlığında olduklarını belirtti. Gazete, polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, olayın Türkiye’de başlayan barış görüşmelerine denk gelmesinin rastlantı olabilme ihtimalinin çok düşük olduğunun altını çizdi.

Kaynak: Akşam Gazetesi – 13.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder