2 Ocak 2013 Çarşamba

İran’ın Şia planı deşifre oldu

İran’ın Suriye ve Türkiye’yi de içine alan stratejik Şia planı yaptığı öne sürüldü. Planla Sünni bölgelerin sınırına yapılacak türbeleri binlerce Şii’nin ziyaret etmesi sağlanacak. Bunun için tanıtım broşürleri ve radyo reklamları bite hazırlandı.

Sözde mezar bulunacak 

İstihbarat raporlarındaki plana göre Şia’nın ‘Hüseyniler’ olarak bildiği önemli isimlerin sözde mezarları bulunarak inşa ettirilecek. Irak’ta uygulanan plan simdi Suriye ve Türkiye için de devrede,
İran’ın Meşhed kentindeki On iki İmam’ın sekizincisi olan İmam Rıza’nın türbesi, Şiilerin en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında.

 İran’ın Suriye ve Türkiye’yi de içine alan stratejik “Şia” planı

İran’ın Suriye ve Türkiye’yi de içine alan stratejik “Şia” planının ayrıntıları deşifre oldu. Sünni bölgelerde ‘Hüseyni türbeleri’ oluşturmayı planlayan İran, özel turlar düzenleyerek Şiileri bu türbeleri ziyaret etmesi için teşvik ediyor.

Şia mezhebini başta Irak olmak üzere Suriye’de hakim kılmak ve Türkiye’de canlandırmak isteyen İran’ın stratejik planı gün yüzüne çıktı. Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin ‘örtülü desteğiyle Irak ve Suriye basta olmak üzere bölge ülkelerde Hüseyni türbeleri oluşturmayı planlayan İran’ın, Şii topluluğu oluşturmak ve Şia bilincini artırmak amacıyla kutsal değerler ve kutsal sayılan kişilerle ilgili stratejik planlar yaptığı ortaya çıktı.

Özel turlar yapılıyor 

Buna göre Şia’nın “Hüseyniler” olarak bildiği önemli dini şahsiyetlerin sözde mezarlarını bularak türbeler inşa ettiren İran, binlerce Şii’nin ziyaretini teşvik ediyor. Bu türbeler tarihi mezar bulundu iddiasıyla çoğunlukla Sünni mahallelerine sınır bölgeler oluşturuluyor.

Bu kapsamda 19 sözde Hüseyni türbesinin oluşturulduğu Irak’ta Hüseyni mezarlarının ağırlıklı olarak Bağdat, Raınadiye, Şamara, Kut ve Bağdat-Basra bölgesinde oluşturulduğu öğrenildi. İran yönetimi Irak ve bölgedeki Şiileri, bu türbeleri ziyaret etmesi için teşvik ediyor, özel turlar düzenliyor. Şii yönetiminin yeni mezarların tanıtımı için de özel broşürler hazırladığı ve radyolarda da tanıtım reklamları yapıldığı aktarıldı.

Stratejik “Şia-Hüseyni mezarları” planına Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin de örtülü’ destek verdiği iddia ediliyor. Şii liderin, Irak ve civar bölgelerde bulunan Şia türbelerinin tanıtımı ve buralara ziyaretçi gelebilmesi için Türkmenistan, Tacikistan, Azerbaycan, Afganistan ve Körfez ülkelerine özel güvenlik koridorları oluşturduğu aktarılıyor. Şii nüfusunun fazla olduğu Irak’taki Maliki yönetimini destekleyen İran’ın stratejik planı kademeli işliyor.

Türkiye’de analiz çalışması 

Yerel kaynaklardan alman bilgilere göre, İran’ın ‘Hüseyni mezarlarına ilişkin planının Türkiye’de de işletildiği kaydedildi. Plana göre, İranlı bazı isimlerin Doğu ve Güneydoğu’da Şırnak, Batman ve Bitlis’in de yer aldığı bazı illeri ziyaret ettiği, Şia mezhebinin temsilcileriyle görüş alışverişi yaptığı ve bölgenin ‘dini’ analizini çıkardığı kaydedildi. Aynı çalışmanın Suriye üzerinde de yapıldığı ve bu çerçevede Şam’ın güneyindeki Süveyde kasabasında bir hüseyni türbesi oluşturulduğu öğrenildi.

Kaynak: Bugün Gazetesi – 28.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder