11 Ocak 2013 Cuma

Şii Maliki, Irak’ı İran’a bağlama yolunda

Irak’ta Maliki karşıtı cephe giderek güçleniyor. Irak Başbakan Yardımcısı Salih El Mutlak’ın ardından el-Irakıye Listesi Başkan Yardımcısı İyad Allavi de erken seçim istedi. 10 yıldır aranan eski Baas Partisi Genel Sekreteri el-Duri ise yeni bir görüntü yayınlayarak Maliki’ye karşı Kürtlere destek verdiğini açıkladı.

“Irak Baharı” olarak nitelendirilen, Başbakan Nuri el-Maliki karşıtı gösteriler devam ediyor. Ülkenin çeşitli kentlerinde önceki gün yüz binlerce Iraklının katıldığı gösterilerin ardından, dün de Ramadi’de binlerce kişi toplandı. Bağdat, Felluce, Ramadi, Kerkük, Selahaddin ve Musul’da düzenlenen gösterilerin organizasyon komitesi, Maliki hükümeti tarafından taleplerinin karşılanmaması durumunda gösterilere devam edeceklerini duyurdu.

‘Hayalet’ Baasçı ortaya çıktı

Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin’in firardaki yardımcıları arasında en üst düzey isim olan İzzet İbrahim el Duri ortaya çıktı. El Arabiya televizyonunda yayınlanan görüntülerde, 2003’te başlayan ABD işgaliyle yasaklanan Baas Partisi’nin lideri olan Duri, son iki haftada Onbinlerce Sünni’nin sokaklara dökülmesine neden olan Başbakan Nuri el Maliki karşıtı gösterilerden birinde kalabalığa hitap ediyor.


 ‘Safevi-fars ittifakı’

“Duri, Maliki hükümetinin “Farsi Savafi” projesi çerçevesinde Irak’ı parçalayarak İran’a bağlamak istediğini illeri sürüyor”

Duri, Babil eyaletinde Saddam dönemi bayrakları sallayanlara, “Irak halkı, bütün milliyetçi ve İslami güçleriyle, bu Safevi-Fars ittifakının çöküşü için haklı taleplerinizi gerçekleştirmek üzere sizi destekliyor” diyor. ABD’nin en çok aranan 55’inci Iraklı olarak başına 10 milyon dolar ödül koyduğu “hayalet” lakaplı Duri, Maliki’nin amacının “Irak’ı yıkıp İran’a iltihak etmek” olduğunu savunuyor. Maliki, Kürtlerin ve Mukteda el Sadr gibi Şii liderlerin de desteklediği kitlesel protestoların tamamen “Saddamcılara” bağlıyordu.

Maliki ülkeyi İran’a bağlamak istiyor 

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in yaklaşık 10 yıldır kaçak olarak yaşayan yardımcısı ve eski Baas Partisinin Genel Sekreteri İzzet İbrahim El Duri, Birleşik Arap Emirliklerinden (BAE) yayın yapan El Arabiye kanalı tarafından yayınlanan görüntüsünde, El Duri, Irak Başbakanı Nuri el Maliki yönetimine karşı sert açıklamalar yapıyor.

El Duri, Irak’taki Kürtleri desteklediğini vurgulayarak Malikinin ülkeyi İran’a bağlamak istediğini dile getiriyor, ABD tarafından Saddam rejiminin en çok arananlarını tanımlamak için çıkarttığı iskambil kağıtlarında “Sinek Papazı” olarak gösterilen Duri, video da giydiği yeşil askeri üniforma ile yaptığı açıklamada,” Irak Kürtlerine karşı düzenlenecek her saldırının karşısında olacağız’ diyor.

Kürtlere düşmanlık doğru değil

Irak’taki krize değinen El Duri, “Irak halkı ve özellikle Kerkük’teki Araplar bilsin ki, Şii ordusu oluşturma projesi ve Kürt halkına düşmanlık beslemek doğru değildir. Bu projelerin başka amaçları var. Kürtlere karşı düzenlenecek her saldırı karşısında bütün gücümüzle duracağız.” dedi. Duri, Sünni bölgelerde düzenlenen gösterileri desteklediklerini dile getirdi.

İşgal sonrası birkaç kez öldüğü ya da yakalandığı haberleri çıkan El Duri’nin hala nerede olduğu tam olarak bilinmiyor. Irak’ta Saddam sonrası dönemde Sünni direnişçilerin finanse edilmesinde kilit rol oynadığı sanılan El Duri, halen ABD’nin Saddam rejiminden dolayı en çok arananları listesinde yer alıyor.

Musul’da şikâyet komitesi 

Irak’ın Musul kenti yönetimi, cuma namazı sonrası Başbakan Nuri el-Maliki karşıtı protesto gösterisi düzenleyenlerin darp edildiği iddiaları üzerine şikâyet komitesi kurdu. Musul yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, “Sünni Vakfı’nın katılımıyla, göstericilerin, Musul’un farklı bölgelerinde maruz kaldığı hak ihlallerini kayıt altına almak için bir komite oluşturulmuştur” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Musul (Ninova) Valisi Esil en-Nuceyfi’nin talimatı doğrultusunda kurulan komitenin, darp edilen, tutuklanan ya da gösteri yapmalarına izin verilmeyen kişilerin şikâyetlerini kabul edeceği yer aldı. Yönetim, hak ihlalleri yaşayanlara şikâyette bulunmaları çağrısında bulunarak, şikâyetlerin değerlendirilerek yargıya intikal ettirileceğini kaydetti. Irak ordusuna bağlı birlikler bugün Celevla kentinde bulunan göstericilerin bulunduğu alana girmiş ve göstericilerin çadırlarını dağıtıp bazı göstericileri darbetmişti.

Kaynak: irantehlikesi.com – 07.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder