2 Ocak 2013 Çarşamba

Erdoğan sıfır noktasında Esad’a seslendi: Defol

Suriyeli muhaliflerin lideri, Ulusal Konsey Başkanı Muaz el-Hatip ile kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan, “Suriye kutlu doğuma hazırlanıyor” müjdesi verdi

Başbakan Erdoğan, toplam 56 bin Suriyeli’nin kaldığı Akçakale Süleyman Şah Kampında coşkuyla karşılandı. Hatip ve Erdoğan boyunlarında yeni Suriye bayrağının renklerinde atkı taktı. Erdoğan, hediye edilen Suriye’nin yerel kıyafeti Aba ile de poz verdi.

Beraberinde Suriyeli muhaliflerin lideri, Ulusal Konsey Başkanı Muaz el-Hatip ile Akçakale’de Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampı ziyaret eden ve kürsüden hitap eden Başbakan Tayyip Erdoğan, Esad’a, “Şu anda dünyada 100′ü aşkın ülke, kardeşimiz Suriye Ulusal Koalisyon Lideri Muaz el Hatib ve ekibinin liderliğini kabul etmiş vaziyette. Bu ne demek? ‘Ey Esad biz seni artık tanımıyoruz, hadi defol’ demektir” mesajı verdi. Erdoğan, “Şu anda Suriye bir kutlu doğuma hazırlanıyor” dedi. Boynuna yeni Suriye bayrağı atkısını takan ve hediye edilen Suriye yerel kıyafetini giyerek halkı selamlayan Erdoğan, Akçakale Kaymakamlığı ve Suriyelilerin bulunduğu kampta yaptığı iki ayrı konuşmada şunları söyledi:

Kutlu doğum sancısı

- Suriye’deki çatışmalardan dolayı Akçakale’deki vatandaşlar da zor günler geçiyor. Şunu unutmayın her kutlu doğum sancılı olur. İnşallah bu kutlu doğum Suriye’deki kardeşlerimizin iradeleriyle tecelli edecektir. Zalim Esad zulmüyle anılacaktır, babası hayırla yad edilmiyor, kendisi de hayırla yad edilmeyecektir.

- Geçmişte Esad bana “Bizim büyüklerimiz yanlışlar yaptılar, ama biz aynı yanlışlara düşmeyeceğiz” demişti. Ama şimdi gördük ki genlerine işlemiş; babasını bile geçti. 50 bin Suriyeli kardeşimiz ne yazık ki onun bombaları altında, onun zulmü altında ebediyete göçtü. Rabbim inşallah onları şehadet makamında taltif eder. Fakat zulm ile abad olunmaz.

- Şu ana kadar bizim bu kamplarımızda yaklaşık 150 bin Suriyeli kardeşimiz bulunuyor. Ayrıca çeşitli vilayetlerimizdeki evlerde kalanlarla beraber bu sayı 220 bine ulaşmış durumda. Şu ana kadar yaptığımız harcamalar da 500 milyonu aştı. Ne yazık ki dünyanın yardımı 30 milyon dolar oldu. Dünya duyarsız kalsa da açık kapı politikasıyla Suriyeli kardeşlerimizin Türkiye’deki kardeşleri her an yanında olacaktır. Er veya geç Suriye’de hak hakim olacaktır. Ben buna inanıyorum. İnanıyorum ki sizler de inanıyorsunuz.

- Kardeşlerim şu anda dünyada 100′ü aşkın ülke bu kardeşimizin (Suriye Ulusal Koalisyon Lideri Muaz el Hatib) ve ekibinin liderliğini kabul etmiş vaziyette. Bu ne demek? ‘Ey Esad biz seni artık tanımıyoruz, hadi defol’ demektir. Çünkü halkının kabul etmediği liderler o makamlarda kalamaz. Halk kimi istiyorsa onlar iktidar olacak, istenmeyenler de gidecek. İnşallah yarın çok daha güzel olacak. Siz bunu yakalayacaksınız, çünkü sabrettiniz ve Suriye’deki kardeşlerim de sabretti.

- İsterdik ki böyle bir zamanda böyle bir manzara içinde birlikte olmayalım. Biliyorum ki sizler şu anda gurbettesiniz. Ama burası farklı bir gurbet. Zira burası sizin ikinci evinizdir. Sizlere evinizdeki lüksü belki burada temin edemiyor olabiliriz. Fakat elimizden gelenin bu şartlar içinde hep en iyisini yapmaya gayret ettik.

50 bin Suriyeli şehit

- Şu ana kadar zalim Suriye rejimi, zalim Beşar, 50 bine yakın Suriyeli kardeşimi şehit etti. Aynı olayı Hama’da, Humus’ta babası yapmıştı. Bu ise babasını geçti. Unutmayın, şunu açık net görüyoruz: Aslında Allah’ın yardımı yakındır. Ve unutmayın, siz çok çile çektiniz. Az önce Akçakale merkezde söyledim. Her kutlu doğum sancılıdır. Şu anda Suriye bir kutlu doğuma hazırlanıyor. Bu ise tüm Suriye halkının iradesinin iktidar olmasıdır.

- Biz Türkler olarak Arabıyla, Kürdüyle, Hıristiyanıyla tüm Dürzüsüyle tüm Suriye halkını hangi inançtan olursa olsun hepsini bugüne kadar sevdik, seviyoruz. Ayırmadık… Çünkü bizim aramızda 910 kilometre sınır var. Biz hem kardeşiz, hem komşuyuz. İnşallah sonuna kadar yanınızdayız. Eksiklerimiz, hatalarımız olursa ilgili Başbakan Yardımcım bu işleri yakından talip ediyor. Ve bu kampın oluşumunda emeği geçen, AFAD’a, Kızılayımıza tüm sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.

“Şükran Türkiye, şükran Erdoğan”

* Kampın oluşumunda emeği geçen AFAD’a, Kızılay’a ve tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür eden Erdoğan’ın konuşması zaman zaman sığınmacıların Arapça sloganlarıyla kesildi. Suriyeliler, “Şükran Türkiye, şükran Erdoğan”, “Zalim Beşşar” sloganları attı.

* Erdoğan’dan önce söz alan muhalif lider Muaz Hatip Erdoğan’a ve Türkiye’ye yardımları nedeniyle teşekkür etti. Hatib, Suriyelilere sabır dileyerek kısa zaman içinde huzura kavuşacaklarını söyledi.

* Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan ile kızı Sümeyye Erdoğan eşlik etti.

* Başbakan Erdoğan’ın kimi zaman Arapça cümlelerle süslediği Türkçe konuşmasını, danışmanı Taha Genç kendisini dinleyen Suriyelilere çevirdi.

Kaynak: Sabah Gazetesi – 30.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder