2 Ocak 2013 Çarşamba

İran’dan Azerbaycan’a ihbar

İran Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan Çeçen ve diğer Kafkas direnişçilerin Azerbaycan’dan geçerek ülkeye geldiklerini Azeri yetkililere bildirdi. Açıklamada Azerilerin de akın akın Suriye direnişine destek için ülkeye geçtikleri bildirildi.

İran Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan Çeçen ve diğer Kafkas direnişçilerin Azerbaycan’dan geçerek ülkeye geldiklerini Azeri yetkililere bildirdi. Rusya’ya ait haber ajansı KIV’in İran’lı yetkililere dayandırarak verdiği habere göre göre Suriye’de: Esad, İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah’tan oluşan üçlü ittifaka karşı savaşmak için özellikle de Kafkasya Emirliği tarafından gönderilen savaşçıların Azerbaycan yolunu kullanarak ülkeye ulaştıkları iddia edildi.

Azeri hükümetine ihbar niteliği taşıyan açıklamada İran’lı yetkililer Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve İngiltere’den gelen savaşçıların Suriye’de devrimcilerin safında yerini aldığı bildirildi.

Bilindiği gibi Suriye yönetimi de ülkede Çeçen’lerin savaştığını belirterek Rusya’ya mesaj vermiş ve Rusya’nın daha ciddi desteğini almaya çalışmıştı.

Suriye’de devrim sürecinin başlarında Kafkasya Emirliği emiri Dokko Umarov Suriye’li direnişçilere desteğini açıklamış ve ülkeye bir çok uzman savaşçı göndermişti.

Bilindiği gibi Rusya’nın en önemli müttefiklerinden biri olan İran geçmişte de Çeçen davasını görmezden gelmiş ve Rusya’nın yanında yer almıştı. İran Çeçenistan’ı Rusya’nın iç meselesi olarak görüyor ve Sünni direniş hareketlerini de uzun vaadeli çıkarlarına ve oluşturmaya çalıştığı Şii eksenine tehdit olarak kabul ediyor.

Kaynak: pressmedya.com – 27.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder