2 Ocak 2013 Çarşamba

NATO hazırlanıyor

Alman Die Welt gazetesi; ABD, İngiltere ve Türkiye’nin ‘Suriye’ye operasyon için ayrıntılı plan hazırlanmasını istediğini yazdı.

NATO Komutanı Stavridis de kimyasal silahlarla ilgili istihbarat raporları ve artan ölümler yüzünden plana sıcak bakıyor.

Alman Die Welt gazetesi, sivil ölümlerin hızla arttığı Suriye’yle ilgili önemli bir iddiayı gündeme getirdi. Buna göre ABD, İngiltere ve Türkiye, Suriye’ye operasyon için ayrıntılı planlar hazırlanmasını istiyor. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in, 28 üyeyi çok yakında toplantıya çağırabileceği belirtiliyor.

Alman gazetesi, NATO kaynaklarına dayanarak verdiği haberde; ABD, İngiltere ve Türkiye hükümetlerinin, Suriye’nin günden güne kötüleşen durumunu göz önünde bulundurarak bölgeye askeri müdahale için ‘ayrıntılı bir planlamaya başlanılmasını istedikleri’ni yazdı. Gazete ayrıca, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis’in sayısı artan ölümler ve kimyasal silahlara ilişkin istihbarat bilgileri ışığında üç devleti desteklediğini dile getirdi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in, 28 üyeyi operasyonun ayrıntılarını ele almak üzere ‘birkaç gün içinde’ toplantıya çağırabileceğini kaydeden Die Welt, askeri hazırlık kararlarının bu toplantıdan çıkabileceğini vurguladı.

Almanlar soğuk

Aralık ayı başında yapılan dışişleri bakanları toplantısında üye ülkeler Suriye’de insani durumun çok dramatik olduğunu kaydederek, durumun Beşşar Esad ile mücadele eden muhalefet güçlerinin lehine geliştiğini dile getirmişti. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise bir müdahale planı kararı almadan önce NATO müttefikleri arasında istihbarat paylaşımı yapılması gerektiğini savunmuştu.

Bu arada İsrail Başbakan Yardımcısı Moshe Yaalon da Suriye’deki durumla ilgili ABD ile sürekli temas halinde olduklarını, Esad’ın kimyasal silah kullanması halinde Washington’ın buna karşı müdahale kararı verebileceğini öne sürdü.

Öte yandan Suriye ordusu ve istihbaratının, dün resmi haber ajansı SANA’yı bastığı ve çok sayıda kişiyi tutukladığı iddia edildi.

Kaynak: Akşam Gazetesi – 28.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder