11 Ocak 2013 Cuma

“Esed artık yaşananlar dolayısıyla inandırıcılığını kaybetti”

Suriye’nin eli kanlı Devlet Başkanı Esed dün halka seslendi. Esed muhaliflere “Terörist” dedi, Arap Baharı’nı da sabun köpüğüne benzetti. Esed, kimsenin kabul etmeyeceği birde çözüm planı sundu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Esed, 60 bin kişinin öldüğü bu büyük yıkımdan sonra, yaptığı boş vaatlerde yol almanın mümkün olmadığını görmeli. 2 yıl önce kendisine 14 madde sunmuştuk. Şimdi bir kısmını gündeme getiriyor. Artık inandırıcılığını kaybetti” dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Esed’in konuşmasını değerlendirdi:

”Esed artık yaşananlar dolayısıyla inandırıcılığını kaybetti. Şimdi söylediğinde yeni bir şey yok.” diyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “60 bin kişinin öldüğü bu büyük yıkımdan sonra, bu boş vaatlerle ve bütün dünyanın tanıdığı Suriye muhalefetini tanımamak suretiyle yol almak mümkün değil” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Esed’in konuşmasına ilişkin, “Şimdi 60 bin kişinin öldüğü bu büyük yıkımdan sonra, bu boş vaatlerle ve bütün dünyanın tanıdığı Suriye muhalefetini tanımamak suretiyle yol almak mümkün değil” dedi.

Bakan Davutoğlu, Swissotel’de düzenlediği basın toplantısında 5. Büyükelçiler Konferansı’nı değerlendirerek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Esed’in konuşmasını dakika dakika takip ettiğini ifade eden Davutoğlu, “Özetle şunu söylemem gerekiyor. Maalesef, Beşşar Esed ne Ortadoğu’da olanları ve Ortadoğu halklarının o haklı taleplerini, ne de kendi ülkesinde 2 senelik büyük yıkımın sorumlularını anlamış görünüyor” diye konuştu. Esed’in Suriye halkının gönlüne hitap etmediğini, taleplere yönelik anlamlı bir çerçeve sunmaktan uzak olduğunu anlatan Davutoğlu, sorumluluğun sadece dış güçlerde aranmaması gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, şöyle devam etti: “Şehirleri bir yıkıma dönüştüren 2. Dünya Savaşı’ndaki gibi hava bombardımanını dışarıdan gelenler mi yaptı? Halep’in, Humus’un o görüntüsü açıklanabilir mi? Hangi meşru yönetim kendi halklarını, şehirlerini bombalayarak bu yıkımı gerçekleştirebilir? Bütün bunlarda kendi sorumluluğunun dışına çıkarak tarihi süreçle ilgili yaptığı tespiti yanlış. Demek ki bir odaya kapanmış, aylardır sadece kendisine gelen ve kendisine yaranmak için sunulan istihbarat raporlarını okumuş. Eğer Suriye halkına vaat ettiği bir şey varsa, bu şehirleri dolaşsın. Bu açıklamaları kapalı salonda değil, kendi halkı içinde yapsın.”

Esed’in teklif ettiği yöntemin daha önce de konuşulduğuna dikkati çeken Davutoğlu, 2 yıl önce kendisiyle görüştüklerinde 14 maddede benzer hususların bulunduğunu anlattı: “O zaman bu kadar büyük yıkım yaşanmamışken harekete geçilmiş olsaydı, o zaman da referanduma, seçime gidilirdi” diyen Davutoğlu, şöyle konuştu: “Ama artık yaşananlar dolayısıyla inandırıcılığını kaybetti. Şimdi söylediğinde yeni bir şey yok. Aylar önce bize söylediğinin aynısı ama o günden bu yana yaşananlar değişti. O zaman 3-5 bin civarında ölüm vardı. Şimdi 60 bin kişinin öldüğü bu büyük yıkımdan sonra bu boş vaatlerle ve bütün dünyanın tanıdığı Suriye muhalefetini tanımamak suretiyle yol almak mümkün değil." dedi. 

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi – 07.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder