11 Ocak 2013 Cuma

Katil Esed’den destekçileri Rusya, Çin ve İran’a teşekkür

“7 ay sonra halkın karşısına çıkabilen Suriye diktatörü, Allah düşmanlarıyla savaştıklarını iddia etti” 

7 ay sonra Başkent Şam’daki opera binasında yaklaşık 2 bin kişilik destekçilerine seslenen Suriye diktatörü Esed, “Suriye, tarihinde görmediği bir saldırıyla karşı karşıya. Ülke içinde ve dışındaki Suriye’ye düşman olan güçler, bizden intikam almak istiyor. Ülkedeki çatışma yönetimle muhalifler arasında değil, vatan hainleri ile halk arasında. Ülkede El Kaide zihniyetine sahip teröristler var. Çoğu Suriyeli olmayan radikal İslamcılarla savaşıyoruz. Bu süreçte yanımızda yer alan Rusya, Çin ve İran’a teşekkür ediyorum. Bazıları Suriye’nin muhaliflere doğrudan askeri müdahalede bulunmayı tercih ettiğini iddia ediyor. Biz başından beri siyasi çözümden yanaydık. Ancak kan dökmekten başka bir şey bilmeyen teröristlere karşı halkımızı korumak için kendimizi savunduk” dedi. Esed, uzun zaman aradan sonra ilk defa halka seslenirken, konuşmanın sonunda elini sıkmak isteyen taraftarlarının arasında kaldı. Bir köşeye sıkışan Esed bir yandan sevenlerine el sallarken, bir yandan da korumaları tarafından salondan çıkarıldı.

Suriye’de 22 aydır devam eden ve 60 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmalar sırasında halkın önüne nadiren çıkan diktatör Beşşar Esed, 7 ay sonra başkent Şam’daki opera binasında yaklaşık 2 bin kişilik destekçilerinin önüne çıkarak halka seslendi. Esed, ülkedeki çatışmanın yönetimle muhalifler arasında değil, vatan hainleri ile halk arasında olduğunu söyledi. Halka yönelik yaptığı konuşmada Esed, şunları belirtti: “Suriye, tarihinde görmediği bir saldırıyla karşı karşıya. Tüm ülkeyi saran bir acıyla karşı karşıyayız. Ülke içinde ve dışındaki Suriye’ye düşman olan güçler, bizden intikam almak istiyor. Ülkedeki çatışma yönetimle muhalifler arasında değil, vatan hainleri ile halk arasında. Ülkede El Kaide zihniyetine sahip teröristler var. Çoğu Suriyeli olmayan radikal İslamcılarla savaşıyoruz. Bu süreçte yanımızda yer alan Rusya, Çin ve İran’a teşekkür ediyorum. Bazıları Suriye’nin muhaliflere doğrudan askeri müdahalede bulunmayı tercih ettiğini iddia ediyor. Biz başından beri siyasi çözümden yanaydık. Ancak kan dökmekten başka bir şey bilmeyen teröristlere karşı halkımızı korumak için kendimizi savunduk.”

“Siyasi çözümden yana olmamız, teröristlerle mücadeleden vazgeçmek anlamına gelmiyor” 

Esed, “Biz hep diyalogdan yana olduk. Ancak siyasi çözümden yana olmamız, teröristlerle mücadeleden vazgeçmek anlamına gelmiyor” diyen Esed, “Arap Bahan denilen şey, eninde sonunda patlayacak bir sabun köpüğünden ibaret. Teröristlerle mücadelede sorumluluklarını yerine getiren tüm vatandaşları selamlıyorum” dedi. Esed şunları söyledi: “Biz siyasi çözüm yolunu seçtik, siyasi proje1 getiren herkese elimizi uzattık. Lakin bu konuda yanımızda ortak bulamadık” diyen Esed, çözüm için yeni bir hükümet kurulması, bir diyalog konferansı düzenlenmesi ve genel af ilan edilmesini de içeren aşamalı bir p!an önerdi.

Beşşar Esed, krizin çözümüne yönelik önerilerde bulundu 

Şam’daki opera binasında yaklaşık 2 bin kişilik destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada Esed, “Suriye’ye İhanet etmemiş” olanlar diye nitelediği kesimlerle diyaloga açık olduğunu, ancak “batı kuklası” olarak nitelendirdiği ve “terörist” dediği muhaliflerle görüşmeye kapalı olduğunu ifade etti. “Biz efendilerle görüşürüz, kullarla değil” ve “muhalif ve muvafık kesimlerle görüşmeler sadece dahilde olur” sözleriyle ülke dışındaki muhalif hareketlerle görüşmeye açık olmadığını ifade etti.

5 aşamalı plan önerdi 

Suriye Devlet Başkanı Esed, ülkedeki krizin çözümüne ilişkin 5 aşamalı bir plan önerdi. Buna göre:

“1- Yabancı ülkeler Suriye’deki silahlı muhalefeti desteklemeye son verecek. Yerlerinden edilen Suriye vatandaşları evlerine dönecek. Bu şartla Suriye ordusu da-askeri operasyonlarını durduracak,

2- Sınırdan ‘teröristlerin geçişi engellenecek. Özellikle Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapacak,

3- Muhalefetle diyalog başlatılacak, diyalog çerçevesinde geniş katılımlı bir konferans düzenlenecek ve bir ‘misak-ı milli’ oluşturulacak, halkoyuna sunulacak,

4- Referandumla kabul edilecek milli misakı uygulamak üzere “Milli Birlik Hükümeti” kurulacak,

5- Genel af ilan edilecek ve geçiş dönemi planlanacak.”

Bir yandan genel af ilan edileceğinden ve milli birliğin tesisinden söz eden Esed, aynı konuşmasında “ülkede tek bir terörist var olduğu sürece terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini” belirtti.

Ülkedeki sorunu bir “iç mesele” olarak nitelendiren Esed, her türlü uluslararası arabuluculuk girişimlerine de kapalı olduklarını ifade etti. Rusya ve Çin’e ülkesine ve halkına gösterdikleri desteklerinden dolayı teşekkür eden Esed, kavganın “vatan ve vatan düşmanları, halk ve mücrim katiller, güvenlik ve korku salmak isteyenler arasında” olduğunu, “halk ve Allah düşmanlarına karşı mücadele ettiklerini” söyledi. “Devrim diyorlar, oysa devrim bir ideolojiye yaslanır ve bir liderliği vardır. Bunların ne fikri ve ne de lideri” diyen Esed, “Devrimi halk yapar, ülke dışından gelenler değil” şeklinde konuştu. Muhaliflerin dışarıdan ithal edilen “tekfirci” fikirlere sahip olduğunu ve yerli olmadıklarını iddia eden Esed, “Suriye hür ve müstakil kalacaktır, vesayet kabul etmeyecektir” dedi. Ülkesinin. “gerçek bir savaş”la karşı karşıya olduğunu söyleyen Esed, “Bu savaş geleneksel savaşlardan daha vahşi, kelimenin tam anlamıyla vahşi ve çetin bir savaş” ifadesini kullandı ve bu savaşın dış güçlere karşı verildiğini belirtti. “Kimi bölgesel güçler, Suriye’nin içinde bulunduğu krizden çıkışının kendi siyasi ikballeri ve istikballerine mal olacağını iyi biliyorlar” diyen Esed, çözümün siyasi, toplumsal ve terörle mücadele eksenlerine istinat edeceğini vurgulayarak konuşmasına son verdi. Esed’in konuşmasını bitirmesinden sonra salondaki sevenleri elini sıkmak için sahneye akın etti.

Kalabalığın bir andan toplanmasında dolayı kısa süreli itiş kakış yaşandı. Bir köşeye sıkışan Esed bir yandan sevenlerine el sallarken, bir yandan da korumaları tarafından salondan çıkarıldı. Esed, salona gelişinde olduğu gibi alkışlar ve sloganlarla uğurlandı.

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi – 07.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder