19 Ocak 2013 Cumartesi

Esad’ın iki düşmanı arasında infaz krizi

Esad’ın iki düşmanı arasında infaz krizi Burns, El İbrahimi ve Bogdanov Suriye krizine siyasi çözüm çabaları çerçevesinde Cenevre de buluştu.

Suriye krizi dün Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, ABD’li mevkidaşı William Burns ve BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi’nin Cenevre’deki görüşmelerinde masaya yatırılırken, farklı muhalif gruplar arasında infaz gerilimi patlak verdi. Kaide’ye yakın Nusra Cephesi ile Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Faruk Tugayı arasındaki Eylül 2012’de başlayan gerginlik, Türkiye sınırında bir ‘suikast’ sonucunda tehlikeli boyuta ulaştı. İdlib’e bağlı Sermin beldesinde çarşamba günü Faruk Tugayı komutanı Tahir Vakkas öldürüldü. Bu saldırının Eylül 2012’de ÖSO’nun öldürdüğü Nusra lideri Firas el Absi’nin intikamını almak için düzenlendiği iddia edildi. Vakkas’ın, Absi’nin öldürülmesine karıştığını belirten bir isyancı şunu söyledi: “Suikastçılar, beyaz bir arabayla gelip bir gıda deposunda bulunan Vakkas’ı kurşun yağmuruna tuttu. İlk şüphelenilen Nusra oldu. Zira, Absi’nin, Nusra’nın Humus kenti sorumlusu olan kardeşi, Firas’ın intikamını alacağı yemini etmişti. Anlaşılan bu sözünü tuttu. Faruk Tugayı şu an yas döneminde. Ancak Bab el Hava’da Nursa ile Faruk Tugayı arasında çatışma çıkması an meselesi.” Faruk Tugayları’ndan bir yetkili ise Absi suikastının gizemini koruduğunu söylerken, Nusra’yla ilişkilere gölge düşürdüğünü de kabul etti.

İran, Rusya ve Hizbulllah yetkililerine saldırı iddiası

Berlin’den Reuters’e konuşan muhalif Fevaz Tello ise ‘muhalefetin siyasi liderliğinin, Vakkas’ın öldürülmesinden doğan sonuçları kontrol altına almak için harekete geçmemesi halinde isyancılar arasındaki şiddetin artabileceği ve yeni suikastlar düzenlenebileceği’ öngörüsünde bulundu. Tello, “İsyancıların birbirine düşmesini önlemenin yolu, birleşik bölgesel askeri komutanlıklar kurulmasıdır” dedi.

Öte yandan ÖSO, İran’ın Şam Büyükelçisi, Rus ve Hizbullah subaylarının bulunduğu konvoyu hedef aldığını iddia etti. El Arabiya kanalına bağlanan El Furkan Tugayı Komutanı Ebu Kasım, Şam’daki Muhacirin bölgesindeki sarayda düzenlenen kriz değerlendirme toplantısından dönen subayların Yafur’da hedef alındığını öne sürerek “Saldırıda 4 Rus ve 2 Hizbullah subayı öldü. İran büyükelçisinin konvoyda yer alıp almadığını araştırıyoruz” dedi. Şam’daki kaynaklar haberi doğrulamadı.

Kaynak: Radikal Gazetesi – 12.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder