11 Ocak 2013 Cuma

‘Hizbullah Suriye’li Şiilere askeri eğitim veriyor’

Hizbullah’ın Suriyeli Şiiler’e, Lübnan’daki Bekaa Vadisi’nde askeri eğitim verdiği iddia edildi. Şark-ül Avsat gazetesinde yayınlanan habere göre 1500 kadar erkeğe, Suriyeli muhaliflere karşı koymaları için eğitim verildi.

Arap dünyasının muteber gazetelerinden Şark-ül Avsat Askeri talim yapan kişilere maaş da ödendiğini iddia etti. Eğitimin ardından Suriye’ye dönen Şii erkekler köylerini muhaliflere karşı savunuyor.

 2 haftadır savaşıyorlar 

Gazeteye konuşan Özgür Suriye Ordusu sözcülerinden Fahd el Masri, Hizbullah’ın 2 hafta önce pek çok savaşçısını bölgeye gönderdiğinden haberdar olduklarını söyledi. Masri, Hizbullah üyelerinin en fazla Zabadani ve Humus ile Hristiyanlar’ın yoğun şekilde yaşadığı Debleh kasabasında görüldüğünü söyledi. Sözcü, bu şehirlerde muhaliflerle Hizbullah’ın desteklediği rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanmasını beklediğini ifade etti. Bazı gazetelerde 5 bin Hizbullah üyesinin savaşmak için Suriye’ye geldiği haberlerine işaret eden Masri, bu rakamı abartılı bulduğunu kaydetti.

Şam’da çetin savaş 

Muhalifler ile rejim güçleri arasındaki çatışmalar L son günlerde başkent Şam çevresinde yoğunlaştı. Muhalifler başkente girip, şehri ele geçirmeye çalışırken ordu birlikleri sıkı bir direniş sergiliyor.

48 İranlı ‘hacı’ için 2130 esir serbest

Türkiye ve Katar’m arabuluculuğuyla Suriyeli muhaliflerin ellerinde tuttukları 48 İranlı devrim muhafızına karşılık, Suriye yönetimi 2 bin 130 sivil tutukluyu serbest bıraktı. Aralarında 4 de Türk’ün olduğu takas, İHH’nın da arasında bulunduğu bir grubun girişimleriyle yapıldı. Serbest kalanlar arasında çok sayıda çocuk ve 74 kadın da bulunuyor. El Hurra televizyonunu kameramanı Cüneyt Ünal ile kaçırılan serbest Filistin asilli muhabir Beşşar Fehmi Kaddumi’nin takas edilen esirler arasında bulunmadığı bildirildi. İHH Başkanı Yıldırım, Kaddumi için, “Yeni ipuçları var, araştırmalarımız sürüyor. ” dedi. Ünal, CHP heyetinin girişimleri sonucu serbest bırakılmıştı.

Türkiye’ye teşekkür 

Bu arada İran 48 vatandaşının serbest bırakılmasındaki rollerinden dolayı Türkiye, Katar ve Suriye’ye teşekkür etti.

Kaynak: Bugün Gazetesi – 10.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder