19 Ocak 2013 Cumartesi

Suriye’de geçiş hükümeti için çalışmalara başlandı

Suriyeli muhalifler, geçiş hükümeti kurmak için ilk adımı İngiltere’de attı. Askerî çalışmalar Genelkurmay Başkanlığı çatısı altında birleştirildi

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) geçiş hükümeti kurma çalışmalarına başladı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’nin daveti üzerine Londra’da düzenlenen toplantıya katılan SMDK, yazılı açıklama yaptı.

Askeri çalışmaların Genelkurmay Başkanlığı çatısı altında birleştirilmesiyle fiili olarak geçiş hükümeti çalışmalarının başlamış olduğunu duyuran SMDK, “Geçiş hükümetinde yönetimin çekirdeğini teknokratlar oluşturacak” ifadesini kullandı. SMDK’nın geçiş dönemiyle ilgili sunduğu tasarıda, “Devrimin ilkelerinden taviz verilmeden, devlet müesseselerinin çalışmasının sürdürülmesi, Suriye rejiminden ayrılan siyasilerle beraber çalışılarak geçiş dönemine geçilmesinin öngörüldüğü”nün belirtildiği kaydedildi. SMDK, uluslararası topluma, Suriye rejiminin geriye kalan meşruiyetini de çekerek, Arap Birliği’nde ve Birleşmiş Milletlerde koalisyona ve ondan doğan hükümete bir koltuk verilmesi, rejimin el konulan mallarının koalisyona teslim edilmesi çağrısında bulundu.

Suriye Dostları ülkelerine Suriye halkının isteklerine verdikleri destekten dolayı teşekkür eden SMDK’nın açıklamasında, “Esad ve güvenlik güçleri yerinde kaldıkça siyasi bir çözümün gerçekleşemeyeceği” vurgulandı. Öte yandan Fransa’dan Suriyeli muhaliflere şartlı destek geldi. Cumhurbaşkanı Hollande, terörizme imkân tanımamaları hâlinde muhaliflere gerekli desteği vereceklerini açıkladı. Bu arada Suriye ordusundan ayrılan subay ve ailelerinden oluşan 55 kişi daha Türkiye’ye sığındı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi – 12.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder