19 Ocak 2013 Cumartesi

Suriye İran arasında önemli anlaşma

Suriye ile İran arasında l milyar dolarlık kredi anlaşması imzalandı, iki ülke, enerji ve elektrik alanında işbirliği yapacak. Resmi ziyaret için Tahran’da bulunan Suriye Başbakanı Vail El-Halaki ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la görüştü.

Tahran’da temaslarda bulunan Suriye Başbakanı Vail El-Halaki, Şam yönetimin bölgedeki en önemli destekçisi İran’la l milyar 50 milyon avroluk iki anlaşma sağladı, ilk anlaşmada İran ihracat Geliştirme Bakası, Suriye Ticaret Bankasına bir milyar avro kredi açarken, miktarı 50 milyon avro olan ikinci anlaşmada İran, Suriye’de elektrik alanında yatırım yapmayı taahhüt ediyor.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin gelişimi engelleyen en önemli etkenin, Batılı ülkelerin uyguladığı ekonomik yaptırımlar olduğunu kabullenerek, çıkış yolu olarak petrol gelirlerine olan bağımlılığın düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

İran ekonomisini son durumu hakkında bilgi vermek amacıyla mecliste bulunan Ahmedinejad, ham petrol satımı, Merkez Bankası’na uygulanan kısıtlamalar ve para transferi konusunda Batılı ülkelerin ağır yaptırımlarına maruz kaldıklarını’ söyledi. Ahmedinejad, “Yaptırımlar, muhakkak ki bazı sıkıntılar getirmektedir. ‘Düşmanlar’ bu yöntemlerle bir taraftan halka baskı uyguluyor diğer taraftan da hükümetin bütçesini olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı süresi Haziran ayında bitecek olan Ahmedinejad, bir saat süren uzun konuşmasının ardından, milletvekillerinin karşı sözlerini dinlemeden hemen meclisi terk etti. Ahmedinejad’ın bu davranışı yoğun eleştiri aldı. Dış Haberler

Kaynak: Sol Gazetesi – 18.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder