2 Ocak 2013 Çarşamba

Motosikletle Türkiye’ye sığındı

Önceki gün Suriye rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınan Tümgeneral Cesim El-Şelal’in firarıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

Sınırda kamera karşısına geçip firarını ilân eden ve Suriye Ordusu’na “çete” diyen El-Şelal’in, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’na kadar nasıl geldiği anlaşıldı. New York Times gazetesinin haberine göre El-Şelal, kaçışını gizlice, haftalar önceden ve tüm ayrıntılarıyla planladı. Suriyeli komutan, muhaliflere göre “son derece tehlikeli ve sapa yollardan” motosikletiyle geçip, tam dört saat süren yolculuğun sonunda sınıra ulaştı. Muhaliflere göre, generalin kaçışı Esad rejimine yönelik sembolik bir darbe olma özelliği taşıyor.

Çünkü askeri polis gücünün başı olarak El-Şelal’in sorumluluklarından biri ordudan firarları engellemekti. Ayrıca hapishanelerin güvenliğinden sorumlu askeri gücün de başındaydı. Gerçekte generalin firar öncesinde bu yetkisinin ne kadarına sahip olduğu bilinmiyor. Hama’dan muhalif komutan Adnan Dayoub, “Tepeden tırnağa pisliğe bulaşmış biri. Yarın kahraman olur” diye tepkisini ifade etti. Öte yandan Suriye’de saf değiştirerek muhaliflerin tarafına geçen son isim Halep Başsavcısı Ahmed El-Nuaymi oldu ve Özgür Suriye Hakimleri Konseyi’ne katıldığını açıkladı.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi – 28.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder