2 Ocak 2013 Çarşamba

Irak Maliki’ye karşı ayakta

Irak’ta El Anbar vilayetinin başkenti Ramadi’de binlerce Iraklı gösterici, başbakan Nuri El-Maliki’nin mezhepçi politikalarını protesto etmek için ‘Onur Çarşambası’ gününde bir araya geldi.

Binlerce gösterici, başkent Bağdat’ın 115 kilometre batısındaki Ramadi şehri yakınında, Bağdat’ı Ürdün ve Suriye’ye bağlayan otoyolda toplandı. Protesto eylemi, 2003’teki Amerikan işgalinde direnişin önemli bölgelerinden olan El Anbar’da, bir hafta içinde düzenlenen üçüncü büyük gösteri oldu. Iraklı göstericiler, Maliye Bakanının korumalarının serbest bırakılması, tutuklulara, mahkûmlara yapılan zulme, çifte standartlar ve kötü yaşam koşullarına son verilmesini talep etti. Maliye Bakanı Rafi el-İsavi’nin yanı sıra Irakiye Bloku Başkanı Selman el-Cemili ve milletvekilleri de protestoya katıldı. Göstericiler, ”Hükümeti mezhep çatışması çıkarmaması için uyarıyoruz”, ”Sünniler azınlık değildir” yazılı pankartlar taşıdı. Maliye Bakanı Rafi el-İsavi, burada yaptığı konuşmada, bu eylemin mezhepçi olmadığını, Sünnilerle Şiiler, Araplarla Türkmen, Kürt ve diğer azınlıklar arasında ayırım yapmadığını ve nerede olursa olsun zulme karşı olduğunu söyledi. Ramadi’deki çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu gruba, Şii ve Kürtlerin yanı sıra diğer mezhep ve etnik grupların da destek verdiği görüldü. Ramadi’deki gösteriye katılanların sayısının 500 bini geçtiği söyleniyor.

Sünni-Şia çatışması hedefleniyor

Associated Press’e konuşan rahip Hamid el-İsavi, eylemin göstericilerin talepleri karşılanana ve adaletsizlik sona erene kadar süreceğini söyledi. İsavi, Nuri el-Maliki ve hükümetini, Sünni vatandaşlarla Şia vatandaşların arasını bozmakla suçladı. İsavi, “Öne çıkan Sünni figürleri hedef alan bu girişimler, ülkeyi mezhep çatışmasına sürüklemeyi amaçlıyor.” diye konuştu. Geçen perşembe günü güvenlik güçleri, Sünni Bakan İsavi’nin evine baskın düzenlemiş, korumalarıyla yardımcılarını gözaltına almıştı. İsavi, milislerin evini ve ofisini bastığını, özel korumalarından 150′sini gözaltına aldığını iddia etmişti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Bağdat ile Bölgesel Yönetim arasındaki sorunların çözümü konusundaki çabaların, Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin tedavi için Berlin’e gitmesinden olumsuz etkilendiğini belirtmişti.

Kaynak: Milat Gazetesi -  27.12.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder