11 Ocak 2013 Cuma

Esad şaşırtmadı ‘savaşa devam’ dedi

Suriye’deki kriz her gecen gün daha fazla insanın ölümüne neden olurken, Esad yine muhalefeti suçladı. Ülkedeki muhalefeti Batı’nın kuklası olarak suçlayan Esad “Batı destekli teröristlerle masaya oturmayız” dedi.

Suriye Devlet Başkam Esad 7 ay süren sessizliğini bozdu. Başkent Şam’da bulunan opera salonuna girişte Esad, salondakiler tarafından “Kanımız canımız Beşar’a feda” sloganlarıyla ayakta alkışlandı. Sözlerine, “Acının Suriye’nin dört bir yanına yayıldığı günlerde bir araya geldik, acıdan umut doğdu” diyen Esad, ülkesindeki çatışmanın halk ile katiller, Suriye ulusuyla düşmanlar arasında olduğunu söyledi. Esad, “Onlar buna devrim diyor ama bunun devrimle alakası yok. İsyancılar bir avuç hayduttan başka bir şey değil” dedi. Esad, ülkede El Kaide zihniyetine sahip teröristlerin olduğunu, çoğu Suriyeli olmayan radikal İslamcılarla savaştıklarını iddia ederken, “Bu süreçte yanımızda yer alan Rusya, Çin ve İran’a teşekkür ediyorum. Başından beri siyasi çözümden yanaydık. Ancak kan dökmekten başka bir şey bilmeyen teröristlere karşı halkımızı korumak için kendimizi savunduk” diye konuştu. Suriye’deki siyasi krizi çözmek için yeni hükümet kurulması, diyalog konferansı düzenlenmesi ve genel affı içeren aşamalı bir plan öneren Esad “Suriye’ye ihanet etmemiş” olanlar diye nitelediği kesimlerle diyaloga açık olduğunu, ancak “batı kuklası” olarak nitelendirdiği ve “terörist” dediği muhaliflerle görüşmeye kapalı olduğunu ifade etti.

ABD, AB ve İngiltere: Esad gitmeli 

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Esad’ı ‘ikiyüzlülük’le suçladı. Hague “Esad’ın konuşması ikiyüzlülüğünün ötesindeydi. Suriye’deki ölüm, şiddet ve baskı kendi eseri. Reform konusundaki boş vaatlerle kimseyi kandıramaz” dedi. AB ise Esad’a siyasi geçişi sağlamak için görevi bırakma çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı ise “Esad’ın planı gerçeklerden uzak. Esad görevi bırakmalı” açıklaması yaptı.

Kaynak: Star Gazetesi – 07.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder