12 Kasım 2012 Pazartesi

50 bin kişi öldü hani BM nerede?

Erdoğan, Endonezya’daki Bali Demokrasi Forumu’nda BM’ye yüklendi: “Küresel sorunlarda liderlik yapamıyor. Dünya, 5 daimi üyenin iki dudağı arasına bırakılamaz.”

‘BM yapısı, vizyonu değişmeli’ 

“Suriye’de ölenler 50 bine ulaştı. 2. 5 milyon insan yurdundan oldu. Uçaklar bombalarla öldürüyor. BM nerede? Suriye bundan cesaret alıyor. BM yapısı, vizyonu değişmeli.”

Başbakan Erdoğan ‘BM liderlik yapamıyor’ dedi net konuştu

BM’nin hem yapısı hem de vizyonu yenilenmek zorundadır. “Dünya 5 daimi üyenin iki dudağının arasına bırakılamaz” diyen Başbakan Erdoğan, Bali’de bir kez daha BM’ye yüklendi: “Birleşmiş Milletler artık insanlığın geleceğini tehdit eden, umutlarını körelten korkuları ortadan kaldırabilecek bir liderlik sergileyemiyor” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Endonezya’nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu’nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası kuruluşların küresel sorunlar karşısında yetersiz kaldığını söyledi.

Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle: 

DAHA ETKİN: Üzülerek ifade etmek zorundayım ki BM artık, insanlığın geleceğini tehdit eden, umutlarını körelten korkuları ortadan kaldırabilecek bir liderlik sergileyemiyor. Dünya, 5 tane daimi üyenin iki dudağının arasına bırakılamaz, eğer tüm dünyayı biz 5 tane daimi üyenin iki dudağı arasına bırakacak olursak işte burada insanlık her geçen gün kan kaybeder.

BM NEREDE: Yanı başımızda Suriye’de şu anda ölen insanların sayısı 50 bine ulaştı. 2. 5 milyon insan kendi ülkesinde evinden ayrı yaşıyor, uçaklardan bombalarla insanlar öldürülüyor. BM nerede? BM, 5 tane daimi üyenin iki dudağının arasından vereceğe karara bağlı. BM’de tüm insanlığın, tüm kıtaların, tüm inanç gruplarının temsilcilerinin bulunması lazım. BM’nin hem vizyonu hem de yapısı yenilenmek zorundadır.

CESARET: Suriye rejimi, BM sistemindeki tıkanıklıktan cesaret alarak kendi halkına karşı yaptığı vahşeti sürdürmektedir. Bu insanlık dramı karşısında hareketsiz kalmayı sadece uluslararası dengeler ile açıklamak vicdanları tatmin etmeyeceği gibi bizi tarihi sorumluluğumuzdan da kurtaramaz.

DEMOKRASİ: Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi kavramlar artık belirli bölgeye, belirli bir gruba değil, bütün dünyaya ait ortak değerler haline geldi. Bugün artık demokrasi başta olmak üzere tüm bu kavramlar konusunda yeni bir muhasebeye ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz.

Kaynak: Haber Türk Gazetesi – 09.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder