7 Kasım 2012 Çarşamba

Hassan’ın cenazesi kaosun habercisi mi?

Bombalı saldırıda öldürülen Lübnan İstihbarat Başkanı Visam el-Hasan için Beyrut’ta düzenlenen cenaze töreni için halk sokaklara döküldü.

İç Güvenlik Kuvvetleri istihbarat Başkanı Tuğgeneral Visam el-Hasan’ın öldürülmesi olayının arkasında hangi güçlerin olduğu sorusuna yanıt ararken düzenlenen cenaze töreni için halk sokaklara döküldü. Başkent Beyrut’taki cenaze töreninin ardından Hassan, 2005 yılında suikast sonucu öldürülen eski başbakanlardan Refik Hariri’nin gömülü olduğu ‘Şehitler Meydanı’na halkın omuzlarında götürüldü.

Cenaze törenine katılan binlerce kişi Suriye karşıtı sloganlar atarak Başbakan Necib Mikati’nin ofisine doğru yürümesinin ardından çatışma çıktı. Güvenlik güçleri öfkeli kalabalığı havaya ateş açarak ve gaz bombalarıyla durdurmaya çalışınca, ortalık savaş alanına döndü. Çatışmalarda çok sayıda kişi yaralandı.

‘Suçluları korumayın, bu bir komplodur’

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, devlet erkanının tamamının katıldığı törende yaptığı konuşmada, siyasi gruplara “Suçluları kesinlikler korumayın korumaya çalışmayın” çağrısında bulundu. Süleyman, saldırının komplo olduğunu ve aydınlatılacağını ifade etti. Saldırıda ölen Hasan’a “Sen Lübnan’ın en büyük komutanısın” diye seslenen Süleyman, saldırının komplo olduğunu ifade etti.

Saldırının arkasındaki şeytan üçgeni: Baas-İran-Hizbullah

İstihbarat Başkanı Hariri ailesine yakındı ve 2005′te benzer bir suikaste kurban giden Refik Hariri’nin suikastını araştırıyordu. İstihbarat başkanı Visam El-Hasan, Hariri suikastının arkasında Suriye’nin olduğunu savunuyordu. Bu yönde çalışmalarını sıklaştıran Hassan’ın bölgede İran güdümündeki Hizbullah’tan da sık sık tehditler aldığı gelen iddialar arasında.

Suriye’de ve sonrasında özellikle Lübnan’da devam eden halk ayaklanmaları ve son suikast gösteriyor ki; Lübnan’da büyük güçlerin çekişmesi var. Visam El-Hassan’ın ölümünün, Baas rejiminin işi olduğu ve suikastın arkasında Hizbullah ve İran’ın da olabileceği belirtiliyor.

Kaynak : Yeni Şafak Gazetesi – 22.10.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder