12 Kasım 2012 Pazartesi

Cumhurbaşkanı GÜL:Suriye’yi uyardı

Suriye: Türkiye’nin Suriye ile savaşa girmesi söz konusu değildir. Umarım ki, Suriye de bize karşı akıl almaz bir davranış içine girmez.

Terörle mücadele: Terör örgütü sınır ötesini serbest alan haline getirirse her türlü mücadele meşruiyetimiz vardır. TSK terörle mücadelede kendini yeniden yapılandırıyor. 15 Umarım Suriye akılsız davranmaz Türkiye’nin Suriye’yle savaşa girme niyeti bulunmadığını belirten Gül, “Umarım ki Suriye’nin de herhangi bir şekilde Türkiye’ye karşı akıl almaz bir davranış içerisine girme niyeti söz konusu değildir. Potansiyel tehlikeler karsısında her tedbir alınır” dedi.

Türkiye NATO’nun en eski üyesi

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin Irak’ın kuzeyine sınır ötesine operasyon düzenlendiğine ilişkin haberlerle Patriot Füze Bataryası almak için NATO’ya başvurulduğu iddialarını hatırlatması üzerine, terör örgütünün Irak ve Suriye’deki otorite boşluğundan faydalandığını dile getirdi. Acımasız bir katliam yapıldı Türkiye’nin NATO’nun en eski üyelerinden biri olduğunu anımsatan Gül, örgütün çeşitli ihtiyatları, hesapları ve programları olduğunu söyledi. Suriye’de bir iç savaşın sürdüğünü dile getiren Gül, acımasız bir şekilde yüzlerce insanın katledildiğini söyledi. Suriye’de çeşitli kimyasal silahların olduğunun bilindiğine vurgu yapan Gül, “Türkiye’nin herhangi bir şekilde Suriye ile savaşa girmesi, böyle bir niyeti söz konusu değildir” dedi. NATO’nun ihtiyat planları var “Umarım ki Suriye’nin de herhangi bir şekilde Türkiye’ye karşı akıl almaz bir davranış içerisine girme niyeti söz konusu değildir” diyen Gül şöyle devam etti: “Ama bu tip sıcak gelişme ve böyle potansiyel tehlikeler ortada olunca buna karşı her türlü tedbir alınır. Bu tedbirlerden bir tanesi de balistik füzelere orta ve yakın menzilli füzelere karşı alınacak tedbirlerdir. Dolayısıyla NATO içerisinde uzun süredir, savunma amaçlı olarak, bunun altını çizmek isterim, ihtiyat planlamaları söz konusudur.

Gazeteciler için devredeyiz 

GÜL, bir gazetecinin Suriye’de esir tutulan gazeteciler Cüneyt Ünal ve Besar Kadumi’nin durumlarına ilişkin sorusunu yanıtlarken hem Türkiye’nin hem de başka ülkelerin gayret gösterdiğini belirtti. Gül, “Aleni konuşmuyoruz bu konuyu ama sadece haber toplamaktan öteye bir görevi olmayan gazetecilerin kurtarılması için de büyük bir caba gösterildiğini burada ifade etmek isterim. Bir an önce onların bırakılmasıyla ilgili de acık çağrıda bulunmak isterim” dedi.

Irak susturamıyorsa biz sustururuz 

GÜL sınır ötesindeki PKK kamplarına düzenlenen operasyonlarla ilgili, “Sınırımızın hemen ötesini terör örgütü kendisi için bir serbest alan haline getirdiyse buna hiçbir ülke müsaade etmez. Biz de buna asla müsaade etmeyiz. Onun için her türlü mücadele meşruiyetimiz vardır. Bizim hiçbir ülkenin toprağında gözümüz yoktur. Hiçbir ülkenin içişlerine karışmak niyetimiz yoktur ama başka bir ülkeden bize karşı terör saldırıları olur ve bunu o ülke kendi imkanlarıyla susturamıyorsa bizim ona karsı her türlü tedbiri alma hakkımız vardır. Bu hem kendi meşru hakkımızdır hem de uluslararası hukukun verdiği haktır” dedi.

Kaynak: Star Gazetesi – 09.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder