8 Kasım 2012 Perşembe

Suriye sürecini hızlandıracağız

Başbakan Erdoğan, geçen her zamanın Suriye’deki insanların ölüme terk edilmesine zemin hazırladığını belirterek, yeniden ABD Başkanı seçilen Obama’yla görüşerek süreci hızlandırmaya gayret edeceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’deki seçimlerin ardından Suriye konusunda Washington’dan hareket beklediklerini vurguladı. Bu konuyu ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini ifade eden Erdoğan, ‘Şu anda Sayın Başkan’la bu süreci hızlandırmak ve özellikle daimi üyeler nezdinde ki süreci çok daha hareketlendirme gayretimiz olacaktır’ dedi.

Bali Demokrasi Forumu’na katılmak üzere gittiği Endonezya’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Obama’ya telefonla arayıp tebrik edeceğini, Türkiye’ye döndükten sonra da gerek telefonla gerekse baş başa görüşmeler yapmak istediklerini ifade etti. Seçimlerin ardından Suriye konusunda Washington’dan hareket beklediklerini dile getiren Erdoğan şunları söyledi:

‘Seçim bittikten sonra bölgede olumlu birçok şeyin olabileceği noktasında beklentiler var. Bu beklentiler bizde de var. Şu ana kadar Amerika’daki kampanyanın engelleyiciliğini düşünerek Amerika’ya fazla yüklenmedik, dersem yeridir. Şimdi süratle bu konuları görüşmeyi arzu ediyoruz. Çok çok önemsediğimiz bir konu. Bunu kendi başına terk edemeyiz. Sorumluluğumuzu biliyoruz ve bunun idrakiyle de görüşmeleri yapacağız.’

Patriot talebimiz olmadı

Suriye sınırına yerleştirilmek üzere NATO’dan Patriot talep edildiğine ilişkin habere tepki gösteren Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rasmusssen’in böyle bir talep olması halinde buna olumlu bakacağını beyan ettiğini aktardı. Erdoğan, ‘Şu ana kadar böyle bir talebimiz olmamıştır. Para ödemek suretiyle Patriot alma durumunda, düşüncesinde değiliz… Bu dışişleri yetkilisinin böyle bir açıklama yapma  yetkisi yok. Füzenin alınmasında karar verici makam biziz. Benim böyle bir şeyden haberim yok. Savunma Sanayi İcra Konseyi’nin Başkanı benim. Maalesef herhalde sağır duymaz uydurur cinsinden Rueters böyle bir haber yapıyor’ ifadelerini kullandı.

Başbakan, bordo berelilerin Irak topraklarında PKK kamplarına yönelik harekatıyla ilgili soruya ise şu karşılığı verdi: ‘Zaman zaman özelikle hava harekatının olduğunu biliyorum. Ama bordo bereliler noktasındaki bir harekat noktasında şu anda böyle bir giriş-çıkışın olduğu konusunda henüz haberim yok.’

Tedbir’ amaçlı ön görüşme

Türkiye’nin NATO’dan, ‘Suriye sınırına Patriot füzesi konuşlandırılması yönünde talepte bulunduğu’ iddialara bizzat Başbakan Erdoğan tarafından yalanlanırken, Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından da bu açıklamaya paralel bilgiler geldi. Akşam’a konuşan üst düzey bir yetkili, Türkiye’nin NATO’dan konuyla ilgili herhangi bir resmi talepte bulunmadığını, ancak olası gelişmeler halinde NATO’nun Türkiye’ye destek vermesi konusunda bazı temaslar yapıldığını söyledi. NATO ile yapılan temasların ‘talep’ değil, ‘tedbir’ amaçlı olduğunu kaydeden yetkili, Pakttın sınır güvenliğinin tehdit edilmesi durumunda, sadece Patriot değil iki adet Awacs Erken Uyarı Uçağı’nı da gönderebileceğini söyledi.

Kaynak:Akşam Gazetesi – 08.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder