29 Kasım 2012 Perşembe

İran’ın Resmi Radyosu İRİB, Türkiye’ye iftiralar yağdırdı

İran’ın birçok dilde yayın yapan resmi radyosu İRİB, Türkiye ve AK Parti hakkında iftiralarla dolu bir haber yayınladı. Seyid Ali Gaemmagami isimli Şii’nin iddiasına göre, Türkiye ABD ve İsrail’le ittifak halinde Suriye ile mücadele ediyor.

Türkiye’nin Irak’ın içişlerine karıştığı iftirasında da bulunan Radyo, AK Parti iktidarının İslam dünyasını etnik ve mezhep temelli çatışmaya sürüklediğini de iddia etti.

Barzani yönetimiyle Nuri El Maliki yönetimi arasında yaşanan çatışmaya da Türkiye’nin mezhep temelli yaklaştığını iddia eden radyo, Türkiye’nin Barzani yönetimiyle yaptığı petrol anlaşmasından da oldukça rahatsız olmuş.

İşte İran radyosunun Türkiye ve AK Parti iktidarı hakkında ortaya attığı iftiralardan önemli satırbaşları:

Türkiye başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan ile Katar’ın siyasi tekfirci ve selefi çizgisinin doğrultusunda Irak merkezi hükümetine ve özellikle başbakanı Nuri El-Maliki’ye ateş püskürüyor.

Türkiye hükümeti Irak’ın iç işlerine müdahale edip, bu komşu ve İslam ülkesinde etnik ve mezhebi çekişme ve çatışmaları körüklemeye çalışıyor.

Erdoğan Irak Kürdistan yerel yönetimi  başkanı mesut Barzani’ye güvendiğini ve resmen tanıdığını, fakat Irak başbakanı Nuri El Maliki hükümetine güvenmediğini ve resmen tanımadığını, Nuri El Maliki’nin diktatörlük kurmaya çalıştığını iddia etmişti.

AKP hükümeti ayrıca Irak merkezi hükümetinin meşru ve anayasal yetkilerine aykırı olarak Bağdat hükümetinin onayını almadan Irak yerel Kürt yönetimiyle petrol anlaşmaları imzaladı.

Erdoğan hükümetinin bu tutumu Irak toprak bütünlüğü ve milli hâkimiyet hakkının ihlali sayılıyor.
Erdoğan hükümeti Bağdat merkezi hükümetine karşı Irak’ta tekfirci ve selefi guruplarla hunhar Baas partisinin kalıntılarını destekliyor.

Buna ilaveten Irak Kürt bölgesi yerel yönetimiyle Bağdat merkezi hükümeti arasındaki çekişmeyi zirveye ulaştırmaya çalışıyor.

Türkiye hükümeti, Amerika, soykırımcı İsrail rejimi ve NATO ile birlikte Suriye hükümetini tehdit kaynağı olarak nitelendirmektedir.

Kaynak: irantehlikesi.com – 23.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder