7 Kasım 2012 Çarşamba

İran’da cinsel yolla AIDS hastalığı yüzde 20 arttı

İran Sağlık Bakanlığı AIDS İdaresi Başkanı, ülkede cinsel yoluyla AIDS hastalığı yüzde 20 artarken, HIV virüsüne yakalanan ve tespit edilemeyenlerin sayısı da 70.000 kişi sularında olduğunu bildirdi.

Mehr haber ajansının verdiği bilgilere göre, Tahran’da düzenlenen Uluslararası Birinci AIDS Kongresi’nde konuşan İran Sağlık Bakanlığı AIDS İdaresi Başkanı Dr. Abbas Sadakat, İran’da uyuşturucu yoluyla AIDS hastalığı yayılmasının şekli değişmekte olduğuna karşın cinsel yoluyla HIV virüsüne yakalama oranı artmakta olduğunu ve bu bağlamda cinsel yoluyla AIDS hastalığına yakalanma oranında son 10 yılda yüzde 20 artış meydana geldiğini bildirdi.

İran’da 93 bin kişi AIDS’li olduğunun bilgisini veren Dr. Sadakat, bu miktarın 24 bini bakanlık tarafından tedavi altına alındığını söyledi.

Dr. Sadakat, AIDS’li olan kişilere verilen sağlık hizmetlerin tamamı bedava olduğunu açıklayarak, ülkede tespit edilmeyen ve HIV virüsüne yakalandıklarından haberdar olmayan 70 bin hasta sularından olduğunu konuşmasına ekledi.

Ülke kapsamında AIDS konusunda 104 danışmanlık merkezi faaliyet yaptığına işaret eden İran Sağlık Bakanlığı AIDS İdaresi Başkanı, danışmanlık programında en çok gençler hedef alındığını kaydetti.

İran’da cinsel hastalıkların kaynağı Mut’a

İran’da AIDS hastalığının artması İran’da yaygın olan Mut’a nikahıyla bağdaşlaştırılıyor.

İran resmi makamlarının, mut’a hakkında yaptığı araştırmalarda “10 Milyona yakın kimsenin mut’a yüzünden sürekli evlilikten kaçındığı” yönünde çarpıcı bilgilere ulaşılmıştır.

İran’ın bağlı bulunduğu Şia inancı Mut’ayı caiz görmekle birlikte bu yönde Şia din bilginlerinin Mut’ayı destekleyerek sahip çıkmaktadırlar.

Öyle ki, İran’ın önceki Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, 90′lı yıllarda gençleri mut’aya teşvik eden hutbeler okutmuştur.

Kufe Üniversitesinde yapılan Tıp kongresinde Dr. Cabiri şunları kaydetti: “Gençler arasında bir gecelik muta yaygın. Genç Erkek ve kızlar hiç bir sorumluluk almaksızın bir kaç saatliğine nikah yapıyor. İşte bu durumda AIDS hastalığının yayılması kaçınılmaz oluyor.”

Şia’nın yaygın olduğu Necef kentinde her ay 4000 uyuşturucu tiryakisi ve 80 AIDS vakası kayıt altına alınıyor.

İran’da fuhşun, dinin alet edilerek yasallaştırıldığı Mut’ a ilgili video:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder