12 Kasım 2012 Pazartesi

Katliamdan kaçış

24 saatte 8 bin Suriyeli Esad’ın zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığındı. Sınırda silah sesleri susmuyor. Esad’a bağlı birliklerle Özgür Suriye Ordusu arasında sınırın birkaç yüz metre ilerisinde günlerdir süren çatışmalar yüzünden binlerce Suriyeli daha evlerini terk etmek zorunda kaldı. Son 24 saat içinde binlerce sivil, akrabalarının yanına, otellere ve çadır kente yerleştirildi. Ceylanpınar da okullar yine tatil.

Esad ordusu Ceylanpınar sınırındaki Rasulayn’a havadan ve karadan kan kustu. Son 24 saat içinde katliamdan kaçan 8 bin Suriyeli Türkiye’ye sığındı. Mülteci sayısı, 120 bine çıktı.

Suriye ateşinden kaçışlar sürüyor, 

Sığınmacı sayısı 120 bine yükseldi. Bir gecede 8 bin Suriyeli geldi Çatışmaların şiddetlenerek sürdüğü Suriye’den dün gece 8 bin kişi Türkiye’ye giriş yaptı. Çadırkentlerde nüfus 120 bine yükselirken, Türkiye pasaportu olmayanların girişine kısıtlama getirildi.

Geçişler kısıtlandı 

Mültecilerin kaldığı kamplardaki kontenjanın dolması nedeniyle Türkiye’ye sığınmak isteyen Suriyeliler sınırın öbür tarafında bekletilecek. Sınıra gelen Mardin Vali Yardımcısı Müfit Gültekin, “Şuan ki sığınmacılar için sınırın öbür tarafından tutma kararı alındı. Çünkü kampların kontenjanları doldu. Sadece Türk pasaportu taşıyan vatandaşları akrabalarının yanına alıyoruz” dedi.

Suriye’de çatışmalar 20 aydır devam ederken Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada sadece önceki gece 8 bin Suriyelinin Türkiye’ye sığındığı belirtildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir bakanlık sözcüsü, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada isyancılarla Esad’a bağlı askerler arasında yaşanan çatışmalardan kaçan 8 bin Suriyelinin dün gece Türkiye’ye geldiğini söyledi.

2 general 11 albay daha sığındı 

Son olarak 2 general, 11 albay, 2 yarbay, 2 binbaşı, 4 yüzbaşı, 5 üsteğmen ile birlikte 45 kişi Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez köyünden Türkiye’ye geldi. Askerler ve aileleri ilk kontrollerinin ardından Altınözü’nde bulunan ve askerlerin konakladığı Apaydın kampına yerleştirildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da, Türkiye’de 112 bin 883 Suriye vatandaşı bulunduğunu bildirdi. Bugüne kadar Türkiye’ye toplam 158 bin 940 Suriyelinin geldiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi; “Bugüne kadar toplam 46 bin 57 Suriye vatandaşı ülkesine döndü. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 112 bin 883 Suriye vatandaşı bulunuyor, ” Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Rasulayn’daki çatışmalarda 62 yaralının geldiğini ve tedavi edildiğini belirterek, durumu ağır olan l kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Çatışma nedeniyle okullar tatil 

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesi karşısına düşen Suriye’nin Resulayn ilçesinde muhalifler ile ordu birlikleri arasında başlayan çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Okulların yeniden tatil edildiği ve güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı ilçede, vatandaşlar seken kurşunlardan korunmak için evlerinden çıkmıyor.

Yaralılara Ceylanpınar’da tedavi 

Okulların tatil edildiği ve vatandaşların sınıra yaklaşmamaları konusunda uyarıların yapıldığı Ceylanpınar ilçesinde Suriye yönünden gelen şarapnel parçalarının isabet ettiği birçok ev ve işyerinde hasar oluştu. Tedirgin olan pek çok kişi evini boşaltarak kom şu illere göç etti. Şiddetli çatışmaların devam ettiği Resulayn’da yaralanan muhalifler ve ordu askerleri, sınırdan geçirilerek getirildikleri Ceylanpmar’da tedavi ediliyor.

Asker siperde, eller tetikte, gözler Suriye’de 

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nin birkaç yüz metre uzağında bulunan Suriye’nin Haseki kentine bağlı Resulayn İlçesi’nde ordu birlikleri ile muhalifler arasında dün başlayan şiddetli çatışmalar devam ediyor. Son 2 gündür halkın sokağa çıkamadığı Ceylanpınar’da okullar tatil edildi. Güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı ilçede, vatandaşlar büyük tedirginlik yasıyor.

İkinci Ordu Komutanı bölgede 

Gün boyu silah seslerinin susmadığı ilçede, ateşlenen mermilerin çıkardığı barut kokusu sınır hattına yakın noktalardan net olarak duyulmaya başlandı. Çatışmaların sınıra çok yakın noktalarda yoğunlaşması üzerine, vatandaşlara bölgeden uzaklaşmaları yönünde çağrılar yapılırken, askerler ise sıfır noktasında ellerinde silahlarıyla siper alarak Suriye’yi izlemeye başladı. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvene, Ceylanpınar İlçesi’ne gelerek incelemelerde bulundu. Vali Güvene, “3 Türk vatandaşı yaralandı. İlçemize herhangi bir top düşmesi yok. Karsı tarafı dikkatle izliyoruz” dedi. Sınır hattında ise vatandaşların uzaklaşmaları konusunda sık sık uyarı anonsları yapılıyor. 20′nci Zırhlı Tugay Komutanlığından sevk edilen obüs ve zırhlı araçlar, sıfır noktasına yerleştirildi. 2′nci Ordu Komutanı Org. Galip Mendi, ilçeye gelerek sınır birliklerini denetledi. Mendi, gelişmeleri izlemeye devam edeceği bildirildi.

Kaynak: Star Gazetesi – 10.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder