14 Kasım 2012 Çarşamba

‘Sürgündeyim ama ülkemi özlemedim’

Monica Bellucci ve Yılmaz Erdoğan’ın rol aldığı “Gergedan Mevsimi”nin İranlı yönetmeni Ghobadi, 5 yıllık sürgün hayatını ve yaşadıklarını Sabah’a anlattı.

Halen ülkenize giriş yasağınız bulunuyor. Yasaklı olma durumunuzu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Şu anki rejim İran’ın gerçek rejimi olamaz. İranlılar bunu hak etmiyor. Benim gibi bir sürü sanatçı, fikir adamı hep kaçmak, sürgünde yaşamak zorunda kalıyor. Ben bu hükümetin İran’ı temsil ettiğini düşünmüyorum.

 Yasaklı hale gelmenizin sebebi neydi? 

“Kimse İran Kedilerinden Bahsetmiyor” filmimin temel neden olduğunu söyleyebilirim. Ama bunun öncesi de var. İran’da bölücülükle suçlandım. Halbuki benim öyle bir niyetim yoktu.

 Bu durumu değiştirmek için bir şeyler yapmayı düşünüyor musunuz? 

Durumun değişmesinin tek yolu onların değişmesi. Başka ülkelerin baskısıyla olacak bir iş değil. İçeriden gelen sağlam ve kalıcı değişikliklerin olması lazım.

 Ülkenize özlem duyuyor musunuz? 

Sürgündeyim ama ülkemi özlemedim. Bu durum böyle devam ettikçe özlemeyeceğim. Şu an bayrağımızın üstünde Arap harfleri var. Ben İranlı bir Kürdüm ve bayrağımın üzerinde Arap harflerini görmek istemiyorum. Bu da gösteriyor ki hükümet bizi temsil etmiyor.

 Sürgünde ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 

Sürgünde yaşamak çok zor. Büyük bir belirsizliğin içindeyim ve ne olacağını bilemiyorum. ‘Gergedan Mevsimi’nde İranlı oyuncularla çalışmak istedim ama hiçbir oyuncu İran’dan gelmeye cesaret edemedi. İran hükümetinin bu filmi gösterimden kaldırması için Türk hükümetine baskı uyguladığını duydum. Hükümetin resmi kanalında benimle ve filmle alakalı tehditkâr söylemler var. Geçenlerde Yunanistan’da Selanik Film Festivali’ne katıldım. Hükümet temsilcisi bana çok kaba davrandı. Odama giderken iki güvenlik görevlisi bana eşlik etti. Şu anda bile insan içine çıkma, herhangi bir sinema salonuna gidip filmimi izleme konusunda rahat olamıyorum.

 Türkiye’de başka projeniz olacak mı? 

“Van depremini işleyeceğim bir projem olacak. O trajedinin içinde doğan hayatlarla alakalı komedi tarzında bir film yapmayı planlıyorum” dedi.

Kaynak: Sabah Gazetesi – 13.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder