7 Kasım 2012 Çarşamba

Rus Kommersant Gazetesi, Bilgileri Suriye sızdırdı

F16′lar eşliğinde Ankara’ya indirilen Suriye’ye ait yolcu uçağındaki mühimmata ilişkin istihbaratın Moskova’dan değil Şam’dan sızdırıldığını iddia etti.

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant, Moskova-Şam seferini yapan ve Türkiye’de müdahale edilen Suriye Havayollarına ait yolcu uçağının taşıdığı askeri kargoyla ilgili gizli bilgileri Şam’ın sızdırdığını iddia etti. Rus istihbarat servisi FSB’nin, uçağın yüküyle ilgili istihbaratın nasıl sızdığına ilişkin başlattığı soruşturmayı tamamladığını belirten gazete, Rus tarafının, ‘sızıntının kaynağı’ olarak Şam’ı gördüğünü ileri sürdü. Gazeteye konuşan bir kaynak, “Emin şekilde söyleyebiliriz ki, Rus yetkili kurumların bilginin sızdırılmasıyla ilgili bir bağlantısı yok. Muhtemelen bu Suriye tarafının suçu” iddiasında bulundu. Başka bir kaynak ise Ankara’da el konulan mühimmatın Rusya’ya iadesi konusunda Türkiye ile Rusya arasındaki temasların sürdüğünü iddia etti. Ancak yüklerin iadesini ‘yüksek’ bir ihtimal olarak görmediğini dile getiren kaynak, “Görüşmeler sürüyor ama yüklerin iade edilmemesi de ihtimaller içinde. Hangi yüklere el konduğuna dair Suriyeli pilota, talep etmesine rağmen bir liste (tutanak) verilmemiş” ifadelerini kullandı.

‘Kargo uçağı dikkat çekerdi’ 

Ankara’nın Esenboğa Havalimanı’nda el konulan malzemenin, Suriye’deki radar üslerinde bulunan Rus yapımı ‘Pantsir-1′ füze sistemleri için gerekli radar parçaları olduğunu kaydeden gazete, mühimmatın taşınma sürecine ilişkin ise şu ifadeleri sayfasına taşıdı: “Malzemeler için özel bir kargo uçağı sipariş edilmemesi kararlaştırıldı. Bu fazla dikkat çekerdi. Kargonun insani yardım malzemeleriyle birlikte gönderilmemesi de istendi. Çünkü bu durumda malzemelerle ilgili bilgiler birçok çevre tarafından bilinebilirdi. Moskova-Şam arasındaki uçak seferleri de ağustostan beri durdurulmuş olduğu için Rusya tarafı, Suriye Havayollarına ait sivil uçağı tercih etmeyi teklif etti. Bu öneriyi Şam hemen kabul etti. Görüşmelerin ardından RT-Logistika, sevkiyatla ilgili gerekli belgeleri hazırladı.

Güzergah artık İran üzerinden 

Öte yandan Kommersant, olayın ardından Suriye uçaklarının güzergahlarını değiştirerek, Hazar Denizi ve daha sonra Iran üzerinden Suriye’ye uçmayı seçtiğini yazdı. Ankara’nın Moskova-Şam seferini yapan Suriye yolcu uçağı Türk F16 savaş uçakları eşliğinde zorunlu olarak Esenboğa Havalimanı’na indirilmişti. Uçakta yapılan aramalarda radar sistemlerinde kullanıldığı belirlenen mühimmat ele geçirilmiş ve bunlara el konulmuştu.

Kaynak: Yeni Şafak Gazetesi – 31.10.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder