12 Kasım 2012 Pazartesi

‘Alternatif hükümet’ önerisine destek

Doha’da gerçekleşen Suriye muhalefeti toplantısında, muhaliflerin kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde Riyad Seyf’in ‘alternatif hükümet’ önerisi destek buluyor.

Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşen Suriye muhalefeti toplantısı devam ediyor.

Suriye muhalefetinin bakanlar düzeyindeki toplantısı dün saat 11. 00′da başladı. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman ve Sudan dışişleri bakanları katıldı.

Muhalefeti birleştirme ve daha genel bir çatı altında toplamaya yönelik önerilerin görüşüldüğü toplantılarda, özellikle Riyad Seyf’in önerisi ele alınıyor.

Edinilen bilgiye göre, sabah gerçekleşen üst düzey toplantıda olduğu gibi muhaliflerin kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde de Riyad Seyf’in “alternatif hükümet” önerisi önemli destek buluyor.

 ”Suriye Kürt Ulusal Konseyi, Türkmenler, Asuriler ve Süryaniler” gibi SUK’a yeni katılan gruplar, muhalefetin temsil yelpazesini genişletirken, aynı zamanda uzlaşma ve tek çatı altında toplanma sürecini de zorlaştırıyor. SUK’a katılan grupların, oluşturulacak yeni yapı içinde daha fazla söz sahibi olmak istemesi, muhalifler arasında uzun süren pazarlıkların yapılmasına neden oluyor.

Muhaliflerin, büyük oranda destek bulan ve kabul edilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan Riyad Seyf’in önerisinin detayları üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Söz konusu öneri, 50 kişiden oluşan meclis oluşturulması ve bu meclisin daha sonra geçiş hükümetini kurmasını öngörüyor.

Muhaliflerin toplantıları devam ederken, bir başka otelde ise yeni SUK başkanının belirleneceği seçimler devam ediyor. Seçim sürecine önceki gün sabah saatlerinde başlayan SUK delegeleri, 41 kişilik Genel Sekreterliği belirledi. Ancak bu 41 kişi arasından Yürütme Kurulu’na gönderilecek 11 kişinin bugün belli olması bekleniyor. Söz konusu 11 kişiden 1′i ise SUK’un yeni başkanı olacak.

Kaynak: Önce Vatan Gazetesi – 10.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder