7 Kasım 2012 Çarşamba

Esad toplama kampı

Suriye’de, Esad rejiminin Hama’daki askeri havaalanını korkunç işkence merkezine çevirdiği belirtildi. Tutukluların yetkililere rüşvet vererek başka hapishanelere nakil olarak kurtulmaya çalıştığı kaydedildi.

20 aylık bilanço: 

36 bin 446 ölü
25 bin 667 sivil
9 bin 44 rejim askeri
Bin 296 silahlı muhalif
439 kimliği belirsiz

Askeri havaalanı işkence merkezine dönüştürüldü

Suriye’de 20 aydır devam eden iç savaşa çözüm bulabilmek için uluslararası diplomatik çabalar devam ederken, ülke içindeki şiddet haberlerine, toplu işkence de eklendi. Devlet Başkanı Beşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın görevdeyken katliam yaptığı Hama kentinde bulunan askeri havaalanının işkence merkezine dönüştürüldüğü öne sürüldü. Fransız AFP haber ajansına konuşan ve kendini Ebu Gazi olarak tanıtan aktivist, havaalanın insan hakları ihlali yapılan bir merkeze dönüştüğünü söyledi. Gazi, “Tutuklular güvenlik binalarına da gözaltı merkezlerine de götürülseler işkence görüyorlar. Fakat havaalanı korkunç bir yer. Tutuklular başka hapishaneye nakledilmek için rüşvet veriyor” dedi.

Hangarlarda işkence 

Geçtiğimiz yıl mart ayında başlayan ayaklanmada Esad karşıtı gösterilerin merkezi haline gelen kent, 6 hafta süren çatışmaların ardından tamamen rejim kontrolüne geçti. Burada bulunan askeri havaalanı hangarlarına doldurulan muhaliflerin sıcak altında bekletildiği, ölenlerin de cesetlerinin çıkarılmadığı kaydedildi. Hangarları muhaliflerle dolu olan havaalanından kalkan savaş uçakları ise denetimden çıkan semtleri bombaladı. Başkent Şam’ın dış semtlerine 5 kez hava saldırısı yapan uçaklar, Maarat El Numan kasabasını bombaladı. Dünkü çatışmalarda en az 39 kişi öldü. 

Ayrıca Suriye’de Filistinlerin kaldığı Yermük kampında bulunan devrim taraftarlarının da silahlandığı öne sürüldü. Özgür Suriye Ordusu, kampta bulunan Filistinlilerin silahlı birlik kurduklarını öne sürdü. Bu arada Suriye’nin Halep kentinde kaçırılan Lübnanlıların aileleri, Beyrut’taki Türk Büyükelçiliği önünde oturma eylemi yaparak, Türkiye’den rehinelerin serbest bırakılması için çabalarını artırmasını istedi. Eylemciler, kaçırılanların serbest bırakılması için Büyükelçi İnan Özyıldız’dan devreye girmesini talep etti.

Kaynak: Sabah Gazetesi-01.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder