29 Kasım 2012 Perşembe

Esad’a Rusya’dan banknot gidiyor

Esad yönetiminin, askerlerin ve memurların maaşım ödeyebilmek için Rusya’da para bastırdığı öne sürüldü. İngiliz basını, temmuz-eylül arasında Suriye’ye Rusya’dan 120 ile 240 ton ağırlığında banknot sevkiyatı yapıldığını belirtti. Sevkiyat, Türk hava sahası kapalı olduğu için İran ve Irak üzerinden yapılıyor.

Suriye’nin paralarını Rusya basıp yolluyor

İç karışıklığın sürdüğü Suriye’de, Esad yönetiminin askerler başta olmak üzere devlet memurlarının maaşını ödeyebilmek amacıyla Rusya’da para bastırdığı iddia ediliyor.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre temmuz-eylül arasındaki 10 haftalık sürede Suriye’ye 120 ile 240 ton ağırlığında banknot sevkiyatı gerçekleştirildi. Avrupa’nın uyguladığı ambargo nedeniyle bir Avusturya bankasına para bastıran Suriye rejimi, bu anlaşmayı iptal ederek müttefiki olarak bilinen Rusya’ya yöneldi. İç karışıklık nedeniyle vergi ve diğer gelirleri kesilen Esad yönetimi, çareyi yeni para bastırmakta buldu ve bunun için de Moskova’yla anlaştı.

Maaş ödemeleri kesilmedi

Suriye Merkez Bankası, söz konusu haberleri yalanlasa da, pek çok kaynak, sevkiyatların yapıldığını, her bir uçuşta yaklaşık 30 ton ağırlığında banknotun Moskova’dan Şam havaalanına ulaştırıldığını doğrulayan kaynaklar çoğunlukta. Hatta aynı kaynaklara göre sevkiyatlar, Suriye uçaklarına hava sahasını kapayan Türkiye yerine İran ve Irak hava sahası üzerinden gerçekleştiriliyor.

Kaynaklar, Suriye rejiminin para kaynaklarının kesilmesine ve hazinenin zayıflamasına karşın, askerler ve devlet çalışanlarının maaşlarının aksatılmadan ödendiğine dikkat çekiyor. Aynı kaynaklar, yönetimin mali yükümlülüklerini yerine getirdiğini, kamu hizmetlerinde bir durağanlık yaşanmadığını vurgularken, “Bunun tek yolu ise, elbette para bastırarak piyasaya sokmak” ifadesini kullanıyor. İlk sevkiyatların başladığı yaz aylarında, Halep’teki işadamlarının, piyasaya tamamen yeni banknotlar sürüldüğünü söylediklerine de dikkat çekiliyor.

Kaynak: Milliyet Gazetesi – 28.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder