7 Kasım 2012 Çarşamba

Esad hayal aleminde

Berlin ziyaretinden dönüşünde gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Suriye’deki hassasiyetin artırılması için Almanya’nın Çin ve Rusya ile olan iyi ilişkilerini kullanacağına dair bir izlenim veren ortak basın açıklamasıyla ilgili olarak, “Merkel’in bu konuyu Çin ve Rusya ile görüştüğünü, görüşmelerin de devam edeceğini söylediğini” belirtti. “Bizim de yoğun görüşmelerimiz var, Bakü’de (İran Cumhurbaşkanı Mahmud) Ahmedinejad’la temaslarımız oldu, bir hafta önce de yardımcısı ile görüşmüştük, Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye’ye gelmeden Merkel’in bu çerçevede bir telefon trafiği oluşturacağını düşünüyorum” dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Esad’ın ne zaman gideceği konusunda bir öngörüsü olup olmadığı sorusu üzerine ise Erdoğan şunları söyledi: “Esad kendini bir hayal âleminde hissediyor. Bu yüzden ben bu işi kotarırım diyor. Ama siyasi tarihe baktığımız zaman hiçbir siyasi iktidar halka rağmen kalıcı olamaz. Suriye halkı muhalif cephe olarak hiçbir gücü olmamasına rağmen 20 aydır direnişini sürdürüyor.

Rejim, tek güç sahibi olduğu uçak ve helikopterlerle vuruyor

Bir çok yer muhaliflerin kontrolü altına geçmiş. Rejimin elindeki tek güç uçaklardır, helikopterlerdir; bunlarla vuruyor. En son artık herhalde ona güveniyor, füzeleri, kimyasalları kullanırım diyor. Böyle bir ruh hali var. Ona da insanlığın müsaade etmesi mümkün değil. Bazı ülkeler de Esad’ın bu silahlara güvendiğini söylüyor. Rusya da kimyasal silahlara müsaade edemeyeceğini belirtti, Biz Almanlarla şunu da konuştuk, Siz de biz de NATO ülkesiyiz. Burada bizimle ilgili sıkıntı aynı zamanda NATO’nun sıkıntısıdır. Buradaki hassasiyetinizi gündemde tutmanız lazım, yaklaşımlarınızı buna göre daha ileri dereceye taşımanız lazım.

Suriye’de PKK oluşumuna izin vermeyiz

Suriye’de PKK oluşumuna izin vermeyiz (Suriye’deki Kürt bölgesi) Irak’taki gibi değil; Suriye farklı noktada. Irak gibi olacağına ihtimal vermiyorum. Kaldı ki biz de Irak senaryosunu çok iyi biliyoruz ama senaryonun oynanmasına müsaade edemeyiz. Bunu Barzani’ye de söyledik. ‘Farklı adımlar atılabilir. Böyle bir şey olması halinde tavrımız Irak gibi olmaz’ dedik. Bunu bilmesini istedik.

Kaynak:Star Gazetesi-02.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder