29 Kasım 2012 Perşembe

Kürtlerin yeni Saddam’ı Maliki’dir!

(AKİF BEKİ/Radikal Gazetesi)          Radikal yazarı Akif Beki, Şii Maliki’nin ve destekçisi İran’ın Irak üzerindeki emellerinin ve Maliki–Barzani arasında yaşanan çatışma sürecinin analizini yaptı. Beki, İran’ın ve Maliki’nin hesaplarını şu sözlerle tarif etti:

 “Kuzey Irak petrollerinin kontrolünü ele geçirmek değilse nedir bu Maliki’nin zoru? Yeraltı ve yerüstü varlıklarıyla Irak’ın tek maliki olmak değilse nedir bu Maliki’nin temel dürtüsü? Amerikalıları ‘Sünni korkusu’ ile kandırırken Kürtlerin bu yeni Saddam’ının gözünü ne bürümüştür aslında?” 

İşte o yazının tamamı;

Amerikalıları ‘Sünni korkusu’ ile kandırırken Kürtlerin bu yeni Saddam’ının gözünü ne bürümüştür aslında?

Yeni Osmanlılar geri döndü yıkmaya çalışan muhalifler İstanbul’a, Şam’ın üstüne de ağırlıklı olarak Sünni değil ise Emeviler yürüyor.

Sıra Bağdat’ta. Abbasilerin Kesin Sünniler geliyor. Emevide Bağdat’ı almak için sefere başlaması yakındır.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin en büyük korkusunu böyle anlatıyordu Amerikalı dostum.

Tarih tekerrür ediyormuş. Coğrafyanın eski hâkimleri, birer birer gelip anlı şanlı payitahtlarına yeniden oturuyormuş.

Abbasiler, Bağdat’ı elinden alıp Maliki’nin tahtına kurulacak. Düşüncesi bile uykusunu kaçırmaya yetiyor muş. Ve etrafına baktıkça gördüğü tek şey buymuş Maliki’nin.

İran’ın tarihsel rakibi olan Türkiye’de AK Parti muhafazakârlığı iktidarda. Suriye’de ise Sünni muhalifler Nusayri Şam’ı düşürmek için gün sayıyor. Yeni Osmanlılardan sonra Emeviler de hortluyor yani Maliki’ye göre.

Mazideki ihtişamlı günlerini arayan Sünniler, her taraftan kuşatıyor coğrafyayı. Ya bir sabah Abbasiler çıkıp Bağdat’ı da ele geçirmek isterse? Evhamı nasıl depreşmesin, nasıl hafakanlar basmasın Şii Maliki’yi?

Washington’m dış politikasına da etki edebilen, Ortadoğu uzmanı dostum yapıyor bu analizi.

Haklı olabilir mi diye düşünmedim değil başta. Maliki’yi Türkiye’ye karşı kışkırtan sebep her ne ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi’nin canına kastettiren de aynı şey olmalıydı: Sünniler geliyor korkusu.

Arap Alevisi Esad rejimini yıkmaya çalışan muhalifler de ağırlıklı olarak Sünni değil mi? Al sana kehanetin ispatı. Kesin Sünniler geliyor. Emeviler Şam’ı ele geçirdikten sonra Şii Bağdat’ın da sırası geliyor. Abbasi ruhu bir yerlerde saklanmış, gizli gizli palazlanıyor şimdi. Nasıl uykuları kaçmasın Maliki’nin?

Sünniler gelecek, Maliki’nin inşa etmeye uğraştığı Şii Bağdat’ı yerle bir edecek. Bu korku, Maliki’nin Bağdat’ı Sünnilerden temizleme güdüsünü izah edebilir diyelim. Farz edelim ki Tarık el Haşimi’yi bu yüzden imha etmek istedi, potansiyel tehlike oluşturduğu için etrafına baktıkça gördüğü tek Türkiye’ye cephe aldı.

İyi ama Kuzey Irak’a niye yöneldi? Kürtlerle alıp veremediği nedir? Barzani ile Talabani’yi de Sünni tehdit olar ak mı görüyor? Onun için mi Dicle Operasyon Birlikleri oluşturup yüz binlik bir kuvvetle Erbil’in, Süleymaniye’nin, Kerkük’ün üstüne gidiyor?

Bilebildiğim kadarıyla ne Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin ne de Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Bağdat’ı tarumar etmek gibi bir niyeti var. Abbasi hanedanıyla işbirliği yaptıklarına dair de hiçbir emare bugüne dek duyulmadı, görülmedi.

Kuzey Irak petrollerinin kontrolünü ele geçirmek değilse nedir bu Maliki’nin zoru? Yeraltı ve yerüstü varlıklarıyla Irak’ın tek Maliki olmak değilse nedir bu Maliki’nin temel dürtüsü? Amerikalıları ‘Sünni korkusu’ ile kandırırken Kürtlerin bu yeni Saddam’ının gözünü ne bürümüştür aslında?

21.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder